Zavřít reklamu

Plány Evropské unie nadělají zřejmě letos Applu nepěkné vrásky na čele. Po nedávném schválení univerzálních nabíječek, kvůli kterému čeká kalifornského giganta velmi pravděpodobně v budoucnu rošáda s obsahem balení jeho produktů, si totiž nyní vzali evropští politici na paškál baterie ve smartphonech a jiné elektronice. Ty se jim zdají příliš obtížně vyměnitelné, s čímž je třeba zatočit. 

Zatímco ještě zhruba před deseti lety bylo zcela běžné v případě nutnosti výměny baterie oddělat zadní kryt telefonu a baterii jednoduše vyměnit za novou, nyní si již podobný luxus neužíváme. Naprostá většina současných telefonů je totiž konstruovaná tak, že aby byla výměna baterie možná, je nutné nejprve odmontovat displej a potažmo další komponenty v telefonu, aby se k ní uživatel vůbec dostal. To je samozřejmě pro mnohé naprosté sci-fi a bez profesionálního servisu se proto neobejdou. Právě v tom však vidí Evropská unie problém. 

Místo návštěvy servisu, která není zpravidla levnou záležitostí, totiž volí mnozí uživatelé smartphonu cestu pro ně snadnější – koupi zcela nového telefonu. To však podle Evropské unie tak úplně neprospívá životnímu prostředí a proto je nutné vyrábět telefony tak, aby v nich byly baterie snadno uživatelsky vyměnitelné. Díky tomu by se tak měla zvýšit recyklace, poklesnout by naopak měl objem elektronického odpadu. Zdánlivě skvělá myšlenka má však minimálně pro výrobce smartphonů a jiné elektroniky trpkou pachuť. Vždyť zavedení podobného nařízení by pro ně znamenalo mnohdy od základu překopat jejich produkty – tedy alespoň ty budoucí. Evropští zákonodárci by navíc rádi viděli snadno vyměnitelné baterie nejen u telefonů, ale také u tabletů či sluchátek. 

Evropská komise, která má podle nizozemského ekonomického deníku FD celý plán na starosti, by měla svoji vizi představit zhruba do poloviny března. Pokud bude schválena, v následujících měsících bude její podoba ještě upřesněna a poté už bude zřejmě na samotných výrobcích, jak si s ní poradí. Je však jasné, že pro mnohé z nich včetně Applu by představovalo její odklepnutí velký problém. Změna konstrukce jeho produktů, která by měla usnadnit výměny baterií, by totiž velmi pravděpodobně byla velkým krokem zpět a to minimálně z hlediska designu. Jen těžko si lze představit například uživatelsky snadnou výměnu baterie u produktů typu AirPods, jelikož na ně jsou v současnosti krátcí i profesionální technici. Malovat čerta na zeď je však zatím předčasné. 

Dnes nejčtenější

.