Zavřít reklamu

Přestože se říká, že Macy jsou vůči virům imunní, pravda to rozhodně není. Chytit virus na Mac je totiž de facto stejně jednoduché jako na počítače s Windows. V dnešním návodu si proto řekneme, jak je jednoduše odhalit a jak je odstranit. Nejedná se totiž o nic složitého.

Jak v macOS najít a odstranit virus

V dnešní době je zbytečné viry hledat ručně – a dost možná byste je ani nenašli. Existují různé programy, které si vedou databázi virů, kterou poté srovnávají s daty ve vašem počítači. Pokud se najde shoda, tak se onen soubor označí jako nebezpečný a program vám to dá vědět. Jeden z těchto antivirových programů, na který nedám jak na Windows, tak v macOS dopustit, se nazývá Malwarebytes. Ten je pro skenování Macu naprosto zdarma. Existuje sice jeho plná verze, avšak ta už se stará o ochranu v reálném čase, kterou v tomto případě nepotřebujeme. Malwarebytes pro macOS lze jednoduše stáhnout a nainstalovat pomocí tohoto odkazu. Jakmile se instalační soubor stáhne, tak si stačí projít klasickou instalací, kde si přečtěte a potvrďte podmínky a zvolte si disk, kam se má Malwarebytes nainstalovat.

Po instalaci už je ovládání programu velmi jednoduché. Po spuštění klepněte na tlačítko Get started. Poté zvolte, že bude program používán pouze pro osobní účely – Personal Computer. Pak se objeví okno, ve kterém vám Malwarebytes nabízí svou placenou verzi programu. V našem případě tedy prémiovou verzi potřebovat nebudeme a pouze kliknete na tlačítko Use Malwarebytes Free. Pak už jen stačí zadat e-mailovou adresu a je hotovo. Nyní klikněte na modré tlačítko Scan, čímž se začne váš Mac či MacBook skenovat. Doba skenu závisí na tom, kolik dat máte uložených v úložišti, jelikož je Malwarebytes musí jeden po druhém projít. Jakmile bude sken hotov, tak se vám zobrazí seznam s nalezenými viry. Odsud si poté můžete zvolit, jak s nalezenými viry naložíte – buď je necháte odstranit, anebo některé z nich v počítači ponecháte.

Pokud se ptáte, z jakého důvodu byste měli v počítači ponechat nějaké viry, tak je odpověď velmi jednoduchá. Antivir totiž čas od času může jako virus označit takový soubor, který hrozbu nepředstavuje. Rozhodně si tedy všechny nalezené hrozby projděte a přesvědčte se, že si nenecháte vymazat nějaká důležitá data. Pokud chcete být chránění před viry a malwarem i v reálném čase, tak rozhodně nezapomeňte vývojáře Malwarebytes podpořit zakoupením plné verze tohoto programu. V opačném případě, pokud jste chtěli systém jen oskenovat, můžete celý program odstranit.

Dnes nejčtenější

.