Zavřít reklamu

Kvalita fotoaparátu je pro čím dál více lidí jedním z hlavních kritérií při výběru smartphonu. Vzhledem k tomu, jak se za posledních několik let změnilo používání mobilních telefonů se však nelze tomuto faktu příliš divit. Již dávno neplatí, že telefon slouží jen k volání a SMS zprávám, na maily a internet máme počítače a fotky fotíme přes klasické fotoaparáty. Žijeme v době, kdy všechny tyto věci a ještě mnohem víc dokážeme právě přes smartphone v naší kapse. Jaký mobilní telefon má ale vlastně v současnosti nejlepší fotoaparát?

Jedněmi z nejlepších fotoaparátů se již od prvopočátku chlubí iPhony. Jejich nadvláda je však již ta tam, jelikož konkurence dokáže se svými foťáky u telefonů též úchvatné věci. Nicméně po představení letošních iPhonů 11 Pro se vzhledem k tomu, jak výrazně u nich Apple fotoaparáty vylepšil, tak nějak očekávalo, že pro Apple znovu získají trůn pro nejlepší fotomobil světa – tedy alespoň na nějaký čas. Podle uznávaných odborníků z DXOMark tomu tak však není. Ve dnes zveřejněném testu fotoaparátu totiž získal iPhone 11 Pro  “jen” 117 bodů a zařadil se tak na třetí místo za Huawei Mate 30 Pro a Xiaomi Mic CC9, které shodně obdržely po 121 bodech, avšak Mate 30 Pro je o píď lepší. 

iphone-11-pro-dxomark

iPhone 11 Pro byl testován se systémem iOS 13.2, který jej naučil funkci Deep Fusion, jenž fotky z fotoaparátu podobně jako Smart HDR výrazně vylepšuje. Díky této funkci se však “jen” vyrovnal konkurenčnímu Huawei Mate 30 Pro, jenž se chlubí větším senzorem fotoaparátu a tedy dokáže zachytit i více detailů. Odborníci z DXOMark sice iPhone pochválili za vynikající dynamický rozsah fotek či velmi rychlé automatické zaostřování či skvělou stabilizaci při natáčení videa, avšak například za bokeh efekt u portrétních fotek si iPhone slova chvály neodnesl. Při testech totiž nedokázal příliš dobře pracovat s hloubkou ostrosti kolem vlasů, což konkurence s Androidem dokázala lépe. Jablečný telefon též “pohořel” v zoom testu, kdy se se svým dvojnásobným zoomem mohl jen stěží rovnat pětinásobnému zoomu Huaweie. 

Ve videu králem

iPhone nezachránilo ani působivé natáčení videa, u kterého kromě stabilizaci vynikal i vynikajícím zachycováním detailů při změnách světla či ve stínu. Pochvalu si i tu vysloužilo propracované HDR, které dokáže natáčená videa při přehrávání skutečně skvěle “oživit”. Naopak ne zcela dokonale si telefon vedl při natáčení různých reflexních materiálů, což je však víceméně pochopitelné. Podtrženo, sečteno – v natáčení videa na něj nemá žádný jiný smartphone, byť mu to nakonec nebylo v konečném zúčtování nic platné. 

Ačkoliv je hodnocení DXOMark zajímavé a do jisté míry se jím řídit dá, jelikož je tato společnost celosvětově uznávaná právě za své testy a žebříčky, ve výsledku je víceméně jedno, zda se iPhone umístil na třetím, pátém, desátém či prvním místě. Kvalita fotek je totiž stejně naprostou většinou z nás posuzována dle našich osobních preferencí, což jinými slovy znamená, že nám mohou být sympatičtější i ty focené na “horší” telefon, nežli ty foceny na to nejlepší, co je nyní na trhu. Pokud se tedy chystáte kupovat nový telefon a záleží vám na fotoaparátu, rozhodně doporučujeme vybírat spíš podle toho, jak na vás jím focené snímky působí, nežli podle podobných tabulek či dokonce papírových hodnot. Fotky z výše zmíněné trojice telefonů v plném rozlišení si můžete prohlédnout zde. V galerii jsou spíše fotky pro ilustraci, které mají poukázat například na rozdíly v barvách či světlu. 

Dnes nejčtenější

.