Zavřít reklamu

Oslavných ód na Apple Watch a na to, jak se jejich funkce umí podílet nejen na vylepšení, ale také na záchraně lidských životů, je plný internet. Dobrých zpráv ale není nikdy dost, a zprávy o záchraně lidských životů jsou rozhodně dobré. Funkce Detekce pádu u Apple Watch si tento měsíc může připsat další ze zásluh na záchraně lidského života.

Tentokrát se jednalo o mladý pár – Jamese Prudenciano a jeho partnerku Paige Paruso – který se minulý týden vydal na túru v Hartshorne Woods Park v New Jersey. Spolu s pokročilou denní hodinou se ale postupně setmělo a viditelnost se zhoršovala, což mělo za následek uklouznutí a následný pád obou turistů z nebezpečného útesu. Oba si původně mysleli, že se nejedná o extrémní výšku, ve skutečnosti ale padali ze strmé skály, tyčící se nad řekou Navesink. Pád obou výletníků se zastavil na kamenech v řece.

James Prudenciano později v rozhovoru pro stanici News 12 uvedl, že šlo o otázku života a smrti. On sám utrpěl při pádu trojnásobnou frakturu páteře, jeho partnerka naštěstí nebyla nijak vážně zraněna. „Křičel jsem, že umírám, protože to opravdu vypadalo, že zemřu,“ svěřil se James, a dodal, že z dané situace neviděl žádné východisko. O dobrý konec se postaraly jeho Apple Watch Series 4, které měl na zápěstí. Hodinky detekovaly vážný pád a vytočily číslo tísňové linky. Záchranáři se k Jamesi a Paige dostali na člunu a dopravili oba zraněné do nemocnice. Funkce Detekce pádu se u Apple Watch aktivuje automaticky u uživatelů starších 65 let, mladší uživatelé ji musí zapnout ručně. Osmadvacetiletému Jamesi Prudencianovi se tento krok zcela evidentně vyplatil.

Dnes nejčtenější

.