Zavřít reklamu

Minulý týden jsme se na nejočekávanější Apple Keynote letošního roku dočkali velmi příjemné novinky ve formě oznámení bezplatného ročního předplatného pro TV+, které bude Apple rozdávat k nově zakoupeným produktům. Krátce po oznámení novinky se však vyrojilo skutečně velké množství otázek týkajících se toho, jak bude vše vlastně fungovat a podobně. Pojďme si proto udělat ve většině těchto otázek jasno. 

Jedna z nejčastěji se objevujících otázek byla ta, na jaké produkty se dárek v podobě ročního bezplatného předplatného TV+, kterou Apple spustí už 1. listopadu, vztahuje. Odpověď na ní je skutečně velmi potěšující. Koupit si totiž můžete jakýkoliv iPhone, iPad, Apple TV, Mac nebo iPod touch s podporou této služby, která je vázána na nejnovější verzi iOS, a službu dostanete. Ale pozor. zařízení musí být aktivováno nejdříve 10. září 2019, tedy v den oznámení novinky. Jakmile tuto podmínku splníte, máte na předplatné zdarma nárok.

Z podmínek Applu pro tuto službu, které jsou volně přístupné na jeho webových stránách, rovněž vyplývá, že si aktivaci služby nemůžete záměrně nechat na později. Platí totiž, že jakmile své zařízení aktivujete (a aktivace proběhne již v době, kdy bude služba funkční), máte “jen” tři měsíce na to zaktivovat si i službu samotnou. Pokud tuto lhůtu nedodržíte, nárok na bezplatné roční předplatné zaniká a vy si tak budete muset měsíčně připravit 139 korun. Co se pak týče jablíčkářů, kteří si nový produkt zakoupí v období od 10. září do 1. listopadu, ani ti se obávat krátké aktivační lhůty nemusí. Od spuštění služby totiž poběží pro všechny tyto uživatele tříměsíční období, v rámci nějž si budou moci službu zaktivovat. Zjednodušeně se tak dá říci, že si službu budou moci klidně vychutnat až necelých pět měsíců po koupi jejich nového produktu, budou-li chtít.

O možnost mít zdarma rok TV+ samozřejmě nepřijdete ani v případě, že si zařízení zakoupíte kdekoliv jinde než u Applu. Žádná omezení na konkrétní prodejní kanál totiž Apple nenasadil, takže si budete moci TV+ zdarma užít bez problému třeba na produktech z iWantu, Mobil Pohotovosti či Alzy. Důležité bude ve výsledku jen datum jejich aktivace a potažmo to, zda jste službu už v minulosti využívali či nikoliv. 

Neomezené bezplatné předplatné vyčarovat nepůjde.

Apple si celkem chytře pohlídal i případné “zneužívání” bezplatného předplatného skrze neustálé roční nákupy jeho nových produktů a následné sdílení služby přes Rodinné sdílení, které je podporováno. To však bude možné podle podmínek využít pouze jednou a to bez ohledu na počet zakoupených zařízení. Stejně tak bude nabídka využitelná vždy jen jednou pro konkrétní Apple ID, přes které o ní uživatel zažádá. Nicméně pokud se Apple v budoucnu nerozhodne tuto nabídku zrušit, uživatel se může díky využití vlastního předplatného a poté začlenění do rodinného sdílení užít až dva roky bezplatného sledování služby. Znovu však opakuji, že tato možnost záleží především na tom, zda bude tento bonus Apple poskytovat dlouhodobě či naopak jen pár měsíců. Rozhodně s touto variantou tedy zatím na beton nepočítejte. 

Obnova na bázi Apple Music

Co se týče změny bezplatného předplatného na předplatné klasické, tedy placené, ta proběhne po uplynutí jednoho roku od aktivace automaticky, jako tomu je třeba u Apple Music. Samozřejmě jí však bude možné pár jednoduchými tapnutími na displeji okamžitě zrušit a nepřijít tak ani o korunu v případě, že vás služba za rok nezaujme. Placené předplatné by totiž mělo být naplánované a tedy i zrušitelné hned od prvního dne bezplatné aktivace v App Storu, konkrétně pak sekci Předplatná. A pozor, pokud se klasické předplatné rozhodnete zrušit už nyní, nic se nestane. Program zdarma zkrátka bez problému dojede do svého konce a zruší se až ve chvíli, kdy by “najížděl” na placené předplatné, tedy v naprosté většině případů zřejmě příští rok v listopadu. 

Podmínky zkrátka nepřekvapí.

Podtrženo, sečteno – služba je svými podmínkami vcelku přívětivá a zřejmě ničím nepřekvapí. Možná je jen trochu škoda, že rodinné sdílení je osekáno tak, jak je. Na druhou stranu je však toto omezení naprosto pochopitelné a Applu se nelze divit, že se k němu odhodlal. Přeci jen, do rodiny lze pozvat hned 6 členů a tudíž by asi nebyl příliš velký problém, kdyby si jednou za rok minimálně jeden z nich něco od Applu koupil a tak své rodině zajistil rok předplatného TV+ zdarma. A jak se na novou službu těšíte vy? 

Dnes nejčtenější

.