Zavřít reklamu

Do kontroverzního kolotoče ohledně potenciálního narušení soukromí uživatelů odposloucháváním se nyní přidal i Microsoft. Vyšlo totiž najevo, že externí zaměstnanci se mohou v jistých situacích dostat k nahrávkám pořízeným během Skype hovorů.

Souvisejíci

Server Motherboard přišel s informací o tom, že externí zaměstnanci Microsoftu poslouchají některé konverzace ze Skypu. Konkrétně jde o hovory, během kterých je využívaná funkce překladu v reálném čase. Běžné hovory tímto způsobem monitorovány nejsou. Co naopak monitorované je jsou například hlasové pokyny udělované Cortaně. V tomto případě jde však o kompletně anonymizovaná data, která nejsou nijak napojena na konkrétní uživatele.

V hlavní roli překlad

V případě Skypu jde o to, že najatí zaměstnanci vyslechnou hlasový záznam a vyhodnotí, do jaké míry je strojový překlad v textové podobě shodný s tím, jak by to mělo být ve skutečnosti. Microsoft tak tímto způsobem zdokonaluje svůj systém dynamického překládání hovorů, který ve Skypu nabízí. Kritikům se nelíbí, že se audiozáznamy dostanou do rukou opravdových lidí. Microsoft sice v podmínkách uvádí, že může použít data ke zlepšování svých služeb. O tom, že budou data vyhodnocovat lidé se však nikde nemluví. A to je pro mnohé problém. V praxi jde kauzu stejného typu, na kterou musel reagovat Apple v souvislosti s vyhodnocováním audio záznamů ze Siri.

Toto téma zažívá na zahraničních webech obrovskou popularitu. Lidé se „bouří“ proto tomu, že někdo může poslouchat záznamy jejich hovorů, mluví se o narušování soukromí apod. Je otázka, jak závažná tato obvinění jsou. Jak v případě Applu, tak v případě Microsoftu jsou veškeré použité záznamy zcela anonymizovány a lidé, které je vyhodnocují, tak kromě audiozáznamu jako takového nemají žádné jiné informace o tom, kdo kdy s kým mluvil. Považujete tyto aktuální kauzy za relevantní, nebo je to jen hysterie spojená se senzacechtivostí za každou cenu?

Dnes nejčtenější

.