Zavřít reklamu

Pokud ještě nevlastníte auto, anebo jednoduše chcete ušetřit za benzín, tak na letní výlet můžete vyrazit vlakem. Sežeňte si dostatečný počet lidí, zakupte si jízdenku, sedněte si do kupé a užívejte si kopu srandy, jako tehdy na školních výletech. Cestování vlakem nemusí být vždy nepohodlné a nudné, naopak v dnešní době můžete využít pohodlných a bezpečných vlaků, v nichž si svou cestu zaručeně užijete. Pokud vás zajímá, jaké aplikace vám s vlaky mohou zpříjemnit život, tak se vám bude líbit tento článek. Zdržme se tedy úvodních formalit a vrhněme se přímo na věc.

IDOS jízdní řády

Kdo by neznal klasické IDOS jízdní řády. Pokud ještě stále chodíte do školy, anebo do práce dojíždíte městskou hromadnou dopravou, tak už nejspíše aplikaci IDOS máte staženou. Pro to, co IDOS ještě neznají, tak se prostě a jednoduše jedná o kompletní jízdní řády ve vaší kapse. Fungují naprosto jednoduše – na základní obrazovce si zadáte, odkud, kam, kdy a jakým prostředkem chcete cestovat. Po stisknutí tlačítka vyhledat se vám zobrazí nejbližší spoje, kterých můžete využít. Pokud si tedy jste jistí tím, kam chcete dnes, či v dalších dnech vyrazit, tak se vám jízdní řády IDOS budou při plánování trasy určitě hodit. Přepnout se také můžete do sekce Odjezdy, kde si zobrazíte všechny odjezdy ze zvolené zastávky. Součástí aplikace je také možnost zakoupit si SMS jízdenky ve větších městech, například v Praze, Brně, Ostravě, apod. Aplikace si také dokáže pamatovat vaše oblíbená spojení, popřípadě historii spojů. Jízdní řády IDOS však mají jednu nevýhodu – nejsou k dispozici offline.

[appbox appstore 473503749]

Jízdní řády – CG Transit

Jízdní řády CG Transit mají oproti ostatním aplikacím, v našem případě oproti jízdním řádům IDOS, jednu velkou výhodu. Jsou k dispozici i offline. Hned po spuštění vám dá aplikace možnost vybrat a stáhnout si ty jízdní řády, které využijete. Můžete si vybrat buď z konkrétních měst, anebo z dopravního prostředku – autobusy, vlaky. Aplikace je sice dostupná zdarma, avšak některé balíčky jízdních řádů offline si musíte zaplatit – celá Česká republika vás vyjde například na 99 korun na jeden rok. Zbytek nezpoplatněných možností je k dispozici zdarma po dobu jednoho měsíce, poté si však také musíte konkrétní možnost předplatit. V případě měst je to 25 korun na rok, vlaky vás poté v ČR vyjdou na 49 korun ročně. Po vybrání všech jízdních řádů stačí dokončit průvodce. Poté se ocitnete v samotné aplikaci, kde už se nachází klasické vyhledávání spojů, či možnost nastavit si upozornění před odjezdem. K dispozici je také mapa, kde si můžete zobrazit zastávky. Nesmí také chybět například přehled spojů. CG Transit tedy mohu doporučit, pokud nemáte možnost vyhledávat spojení na datech, a pokud vám nevadí ročně obětovat nějakou tu kačku.

[appbox appstore 430848814]

MůjVlak

Aplikace MůjVlak patří společnosti České dráhy. MůjVlak nabízí možnost pro vyhledávání spojení vlaků ČD s rozšířeným filtrem. Při hledání tedy můžete zohlednit například možnosti pro cestující s kolem, na vozíku, či s dětmi. Ve spodním menu se můžete přesunout do sekce Vlak, kde dostanete možnost k zobrazení informací o konkrétním vlaku. To samé platí pro sekci Stanice. Mnohem zajímavější už je poté možnost Jízdenky, kde se zobrazují veškeré jízdenky, které jste si zakoupili. Pokud navíc vlastníte účet ČD, tak jej můžete s aplikací propojit, abyste měli vždy všechny své jízdenky po ruce. V sekci jiné je k dispozici možnost pro stažení jízdních řádů pro offline procházení, a to zcela zdarma. Taktéž si můžete nechat od aplikace zasílat různé notifikace, které vás upozorní například před výstupem, před přestupem, či při zpoždění. Jízdenku si v aplikaci můžete zakoupit velice jednoduše. Stačí si vyhledat spoj, kterým chcete jet, a rozkliknout jej. Poté zvolíte možnost pro zakoupení jízdenky. Pak už si jen stačí vybrat z možností na dalších obrazovkách, které vám s nákupem jízdenky pomohou.

[appbox appstore 839519767]

NaVlak

Aplikaci NaVlak využijete tehdy, pokud nechcete sledovat velké odjezdové tabule na nádražích. To se může hodit například tehdy, když stojíte někde u kavárny poblíž nádraží a nevidíte na odjezdovou tabuli. Jednoduše si tedy spustíte aplikaci NaVlak, zvolíte si město, ve kterém se nacházíte a ihned se vám objeví odjezdové tabule. Aktualizace tabulí probíhají co pár sekund, nemusíte tak provádět ruční aktualizace. Aktuální info vidíte vždy hned bez jakékoliv další námahy. Na výběr máte z obrovského množství vlakových zastávek, bohužel se zde však nenachází úplně všechny. Lehce v aplikaci také pokulhává design, nejedná se však o nic, co by nešlo zkousnout. Aplikace NaVlak je k dispozici zdarma.

[appbox appstore 917151478]

Vlakem na výlet

Aplikace Vlakem na výlet je vcelku nová a stejně tak, jako aplikace MůjVlak, patří společnosti ČD. Pokud v letních dnech nevíte, co zrovna dělat, tak může přijít Vlakem na výlet vhod. V aplikaci si zvolíte typ výletu, s kým na výlet chcete, přibližné místo, kam chcete vyrazit, a také kdy chcete vyrazit. Vlakem na výlet vám poté zobrazí ty nejlepší výlety, které můžete společně s partou, rodinkou, či samostatně podniknout. U každého výletu se nachází podrobný popis toho, na co se můžete těšit – společně s obrázky. Všechny výlety navíc mohou hodnotit uživatelé, a tak jednoduše zjistíte, zdali vybraný výlet stojí za to, anebo bude lepší zvolit nějaký jiný. V případě, že se vám nějaký výlet bude zamlouvat, tak si na něj prostřednictvím aplikace můžete ihned zakoupit jízdenky. Poté už vám stačí se pouze obléct, sbalit se a vyrazit.

[appbox appstore 1453380300]

zena_ceka_na_vlak_fb

Dnes nejčtenější

.