Zavřít reklamu

Obliba externích SSD disků v poslední době strmě roste. Ačkoliv byl trh s tímto druhem příslušenství ještě před pár lety opravdu omezený, dnes se nám nabízí celá řada těch nejrůznějších modelů. Při výběru se nyní již nekoukáme pouze na celkovou kapacitu disku, ale taktéž na jeho rychlost čtení a zápisu. V tomto dokáže excelovat kompaktní SanDisk Extreme Portable SSD, který má mimo vysokých rychlostí rozhodně co nabídnout.

Design

Pojďme se nejprve podívat na to, jak vůbec disk vypadá a co vše tato malá „krabička“ dokáže. Na první pohled mě určitě zaujala již zmiňovaná kompaktní velikost. SanDisk Extreme Portable SSD je totiž téměř stejně malý, jako je například obyčejný zapalovač. Disk je celý v černé barvě, přičemž na horní straně je okolí výřezu v barvě oranžové. Výřez jako takový můžeme použít například na malou karabinku, pomocí které si disk můžeme nosit všude s sebou a rozhodně pro nás nebude překážkou. Při rozbalení a následném prvním pohledu jsem byl celým designem skutečně unesen, avšak to až do chvíle, kdy jsem si vzal disk do ruky.

Přestože se tohle SSD pyšní nárazu-vzdorností a mělo by odolat pádu z výšky až dvou metrů na betonovou podlahu, můj vnitřní hlas tomu až natolik nedůvěřuje. Při poklepání na disk navíc jde slyšet jakási dutost, která mi mou víru v odolnost zrovna moc nepodporuje. Pokud bych se však měl na celou záležitost podívat objektivně, rozhodně se jedná o jeden z nejlepších designů pro externí SSD disky. Tento model totiž mimo zmiňovanou nárazu-vzdornost disponuje certifikací IP55, díky čemuž je odolný vůči částečnému vniknutí prachu a například lehkému dešti.

Konektivita

Čím se může SanDisk Extreme Portable SSD skutečně pyšnit, je jeho konektivita. Samotný disk disponuje konektorem pro kabel typu USB-C, který samozřejmě v balení nechybí. Je tedy prakticky jasné, že společnost SanDisk cílí především na nové MacBooky, avšak aby nezapomněla na majitelé starších strojů, nezapomněla přibalit adaptér, který USB-C převede na zažité USB-A. Co však někoho může zklamat je délka samotného kabelu. Ta totiž není o moc větší než samotný SSD disk, ale pro většinu záležitostí bohatě postačí – navíc, kdo chce víc, určitě nebude mít problém si zakoupit jiný kabel.

Rychlost

Pokud jste vlastníkem například novějšího MacBooku, rozhodně oceníte rychlost čtení a zápisu. Díky připojení skrze USB-C totiž výrobce slibuje rychlost čtení až 550 MB za sekundu, což se může stát velmi užitečným například při editaci fotografií nebo videa. Já, jakožto vlastník jablečného laptopu z roku 2015, který ještě disponuje klasickým USB typu A, jsem se dostal na maximální rychlost čtení okolo 425 MB za sekundu a rychlost zápisu zhruba 200 až 420 MB za sekundu. Z osobního pohledu považuji tato čísla za velmi dobrá a rozhodně se nejedná o nic, co by mě ve finále zklamalo.

benchmark-sandisk

Šifrování obsahu? Žádný problém!

Určitě většina z nás někdy přemýšlela o tom, že by některá svá data nejraději nechala patřičně zašifrovat. To je s diskem SanDisk Extreme Portable SSD možné bez jediného problému, a to díky aplikaci SanDisk Secure Access. Tu si nainstalujeme přímo na náš disk, nastavíme si heslo a posléze již jen skrze aplikaci určíme, která data chceme mít šifrovaná. Jelikož se jedná o 128bitové AES kryptování, jeho prolomení je takřka nemožné. Pokud si tedy jednou nastavíte heslo, zašifrujete si určité soubory a heslo následně zapomenete, ke svým datům se již bohužel nikdy nedostanete.

Pokud se však koukáte po nějakém SSD disku, u kterého víte, že jej budete sdílet například s rodinou a chcete na něm mít v bezpečné podobě uložený i soukromý obsah, SanDisk Extreme Portable SSD je pravděpodobně tou nejlepší volbou.

Čím mě SSD disk nejvíce nadchnul?

Při své práci se často přesouvám a z tohoto důvodu jsem někdy nucen využít i některý počítač s operačním systémem Windows. Jak jsem se za poslední dobu naučil, velmi se mi vyplatí si svou práci ukládat na externí disk, který mám po většinu času stejně ve svém batohu. Z tohoto důvodu jsem si tento SSD disk od společnosti SanDisk ihned naformátoval na souborový formát exFAT, díky kterému jsem mu umožnil bezproblémovou práci na obou těchto platformách. To však samozřejmě není nic extra, kvůli čemu bychom museli ihned šílet, že? Tohle přeci zvládne každý disk nebo flashka. Těmito slovy konkrétně mířím na výše zmiňované šifrování souborů, které si mě skutečně získalo.

Jak jsem již zmínil, častokrát jsem nucen využít i jiných počítačů a jelikož svou práci považuji za velmi osobní, nebyl bych rád, kdyby se k ní někdo dostal. Jelikož jsem si na disk nainstaloval program SanDisk Secure Acces pro obě platformy, získal jsem možnost si svá data šifrovat doslova za každé situace, z každého zařízení.

Závěr

SanDisk Extreme Portable SSD bych doporučil každému, který hledá skutečně kvalitní externí SSD disk. Na trhu se nachází hned několik variant tohoto produktu, přičemž všechny se liší pouze v kapacitě. Disk dle mého názoru uspokojí především tvůrce video či foto obsahu, kteří ocení především vysokou rychlost a přítomnost USB-C kabelu. Perfektní službu vám však udělá i na kancelářském stole vaší pracovny či na školní lavici.

sandisk-extreme-portable-ssd

Dnes nejčtenější

.