Zavřít reklamu

Do představení nových operačních systémů Applu sice zbývá ještě něco přes měsíc, i tak se však již dostávají na světlo světa poměrně zajímavé informace, které nám o nich lecco prozrazují. O valnou většinu z nich se přitom postaral jeden jediný muž – vývojář Guilherme Rambo. Právě Rambo se totiž může pochlubit jedněmi z nejinformovanějších zdrojů, které mají pocházet přímo z řadu Applu, a tak jsou zprávy od něj s trochou nadsázky vyvažovány zlatem. Co se mu podařilo zjistit tentokrát? 

Takto vypadalo loňské WWDC a představení iOS 12:

Podle Rambových zdrojů se mohou vývojáři aplikací těšit na nové možnosti využití pro Siri, díky kterým by měly být jejich aplikace ještě více uživatelsky přívětivé. Apple se tak zřejmě snaží svou asistentku vylepšit takříkajíc na všech frontách a dohnat konkurenci v podobě Alexy či Google Asistenta, která je již podle mnohých uživatelů o poznání dále. 

Vývojářům se též dostane do rukou zcela nové API umožňující snadnou portaci a integraci specifických funkcí jednotlivých systémů do jejich aplikací. Poměrně zajímavé je, že nastavení podpory pro Mac u již existujících iOS aplikací by měla být dle zdrojů Ramba neuvěřitelně jednoduchá (samozřejmě v případě splnění určitých požadavků). Má totiž sestávat prakticky jen v “zaškrtnutím” jednoho jediného políčka v Xcode, stejně jako tomu je nyní při volbě podpory pro iPady u “iPhonových” aplikací. 

Letošek by měl velmi potěšit i milovníky rozšířené reality a platformy ARKit. právě ta se má totiž dočkat významných vylepšení včetně zcela nového rámce Swift pro rozšířenou realitu a vývojářské aplikace, která má vývojářům při vytváření jejich projektů pomoci. iOS 13 by pak měl údajně iPhony a iPady naučit skrze AKRit detekovat lidi a jejich postavení v prostoru a na to následně reagovat obsahem na displeji. Rozšířená realita Applu by tak mohla být opět o pořádný kus uvěřitelnější. 

S iOS 13 bychom se měli též dočkat v aplikacích třetích stran daleko lepšího využití haptické odezvy, kterou chce Apple nyní vývojářům daleko více odemknout. Doposud bylo totiž její využití mimo nativní aplikace velmi omezené. To samé pak platí i u NFC, které by mohlo být s příchodem nového operačního systému opět využitelnější pro více úkonů. 

Podtrženo, sečteno – s příchodem nových verzí operačních systémů by tedy měli vývojáři dostat do rukou značné množství nových nástrojů a možností, díky kterým bychom se mohli dočkat o poznání lepších aplikací, než na které jsme zvyklí nyní. Snad je tedy přijmou za své hned po jejich představení a s vydáním iOS 13 je začnou chrlit i oni. Zda tomu tak bude či nikoliv se však dozvíme až v průběhu léta, ne-li na podzim. 

platforms_WWDC18-780x536

Dnes nejčtenější

.