Zavřít reklamu

NASA v poslední době nespoléhá pouze sama na sebe, ale uzavírá partnerství s celou řadou firem. Mezi ně patří například SpaceX a Boeing, které mají za úkol výrobu kapsle, která bude dopravovat astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS.  První jmenovaná firma s Elonem Muskem v čele už začátkem března úspěšně provedla první testovací let bez lidské posádky. Podařilo se jí připojit k ISS. Její modul s názvem Crew Dragon tak má našlápnuto opravdu slušně. Boeing se však zatím potýká s problémy.

Crew Dragon od společnosti SpaceX:

Podle agentury Reuters se Boeing rozhodl o odložení testovacích letů i prvního letu s posádkou o několik měsíců. První let s lidmi se tak možná ani neuskuteční v roce 2019, ale později. A přitom měl původně dle analytiků Boeing SpaceX “porazit” výrazným rozdílem. Jaký je tedy důvod tohoto posunu? 

Ve zprávě se uvádí pouze to, že podle dvou anonymních zdrojů se první testovací let modulu Starliner odložil o tři měsíce na srpen. Vzhledem k tomu by mohl být první let s posádkou uskutečněn až během listopadu, nicméně v případě dalšího odkladu by se přesunul až do dalšího roku. O přesných příčinách jsme se tak nedozvěděli a mluvčí společnosti Boeing odmítl celou záležitost komentovat. 

NASA chce co nejdříve získat konkurenci pro ruskou vesmírnou agenturu, která momentálně dopravu astronautů zajišťuje. Nechtějí totiž ruské straně poskytovat další finanční prostředky. A vzhledem k problémům Boeingu má mnohem blíže k cíli SpaceX se svým Crew Dragon. Ten zatím zvládl všechny testy a první let s živou posádkou se nezadržitelně blíží. NASA by ráda schválila alespoň jeden z modulů pro ostré lety ještě během roku 2019.

vesmír

Dnes nejčtenější

.