Zavřít reklamu

Přesně o půlnoci 7. dubna letošního roku nastane resetování počítadla týdnů ve všech systémech GPS. Tento jev se děje vždy po 1024 týdnech, kdy se hodnota z 1023 změní zpět na nulu. Spousta bezpečnostních odborníků tento případ přirovnává k problému roku 2000, neboli Y2K bugu, který sužoval širokou veřejnost na přelomu tisíciletí. Samotný čas je pro GPS systémy nesmírně důležitý a může se stát, že se jakoby „vrátíme v čase zpět,“ což může do značné míry ovlivnit i naši bezpečnost.

Bezpečnostní expert a viceprezident taiwanské společnosti Trend Micro, která se zaobírá mezinárodní kybernetickou bezpečností a obranou, dokonce sdělil, že mezi 6. a 7. dubnem rozhodně do žádného letadla nenastoupí a odloží všechny své lety na později. Může se totiž stát, že tento jev ovlivní navigaci letadel a spoustu dalších systémů, které jsou na GPS napojeny. Mezi ty zařadil semafory na mostech a lodní nákladní kontejnery, které se na základě své lokace dokáží odemknout. Americký úřad pro vnitřní bezpečnost dokonce varoval všechny patřičné společnosti, aby vylepšily své dosavadní systémy a problému tímto předešly. Přesný čas z GPS nadále ovlivňuje veškeré platební operace, vysílače televizního vysílání, signál mobilních operátorů a spoustu nejrůznějších technologií.

Prohlédněte si iPhone XS v galerii níže:

Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze na tuto problematiku provedla hned několik měření, podle nichž jsou výrobci na nadcházející události vcelku dobře připraveni. Podle společnosti FalTech GPS, která napříč celou Británií spravuje GPS signál, budou některé zastaralé přijímače zcela neschopné samotného fungování. Přestože se jedná již o druhou „cestu časem zpět,“ důvody na obavy jsou patřičné. Dříve, tedy před dvaceti lety, bylo na GPS napojeno daleko méně systémů a nehrozilo až takové nebezpečí. Novějším zařízením by však nic hrozit nemělo a měla by být schopna fungovat nadále, bez jediného náznaku sebemenší změny. Tedy snad.

gps-fb

Dnes nejčtenější

.