Zavřít reklamu

Pracovat pod vedením Steva Jobse sice byla pro mnohé čest, o procházku růžovým sadem se ale častokrát zrovna nejednalo. Podle Guye Kawasakiho, který ve společnosti Apple strávil nějaký ten čas, stála ale každá vteřina, strávená se Stevem, za to. Kawasaki v Applu působil v letech 1983 – 1987 a 1995 – 1997. Přestože o zajímavé pracovní příležitosti neměl nouze, za nejpřínosnější považuje právě čas, strávený v cupertinské společnosti.

Nedávno Kawasaki připomněl v rozhovoru pro CNBC zábavnou příhodu z roku 1984, kdy se Jobs objevil v jeho kanceláři s mužem, kterého neznal. Jobs se s představením neznámého návštěvníka nijak nenamáhal, a namísto toho se Kawasakiho zeptal, co si myslí o společnosti s názvem Knoware. Kawasaki měl podle svých vlastních slov jen dvě možnosti – buďto uvést nějakou bezpečnou, neutrální odpověď, nebo jednoduše říci pravdu, jakkoli by nemusela být hezká.

Rozhodl se nakonec pro druhou variantu a upřímně Jobsovi řekl, že produkty společnosti Knoware jsou „průměrné, nudné a jednoduché“. Jakmile domluvil, prohlásil Steve Jobs:„Chci ti představit ředitele Knoware, Archieho McGilla“. Kawasaki si s překvapeným McGillem potřásl rukou, načež se Jobs údajně obrátil na McGilla se slovy:“Vidíš? To je to, co jsem ti řekl“. Kawasaki později uvedl, že kdyby se rozhodl pro nějakou diplomatickou odpověď, byl by Jobs schopný jej vyhodit pro nekompetentnost.

Podle Kawasakiho museli zaměstnanci divize Macintosh každý den svému šéfovi dokazovat, že jsou skutečně lidmi na svém místě, jinak jim hrozila výpověď. Jobs vyžadoval preciznost a informovanost po celou dobu. „Práci pro Jobse bych nevyměnil za žádnou jinou, kterou jsem kdy měl,“ svěřil se Kawasaki, a dodal, že neví o nikom z divize Macintosh, kdo by tvrdil něco jiného. V závěru rozhovoru pro CNBC pak doporučil lidem tři věci:

  • Říkejte pravdu.
  • Čím chytřejší je druhá osoba, tím víc bude pravdu vyžadovat.
  • Upřímnost je nejenom lepší, ale i jednodušší než lhaní.

Dnes nejčtenější

.