Zavřít reklamu

Přestože jsou Apple Watch a AirPods na trhu v porovnání s jinými produkty Applu relativně krátce, těší se nebývalé oblibě, která je katapultovala mezi nejvýnosnější jablečné produkty současnosti. Apple se však na konci loňského roku rozhodl, že přestane přesná prodejní čísla daných kategorií veřejnosti sdělovat, kvůli čemuž jsou tak prodeje zahaleny určitou rouškou tajemství. Tu ale poodkrývají různé analytické společnosti, které jsou schopné díky svým zdrojům prodejní čísla daných produktů též vcelku přesně odhalit. Se svými výsledky nyní přispěchali například analytici z IDC.

Je tomu jen pár dní, co jsme vás informovali o prodejích Apple Watch, na které se zaměřili analytici ze Strategy Analytics. Dnešní zpráva IDC se však zaměřuje na celkovou kategorii nositelné elektroniky, do které krom smartwatch spadají i AirPods či produkty od Beats. Pokud si však myslíte, že všechny produkty kromě Apple Watch hrají v této kategorii druhé housle, jste na omylu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku totiž Apple prodal na 16,2 milionu produktů z této kategorie, přičemž AirPods a Beats tvořily celých 5,8 milionu kusů. To se sice na první pohled nemusí zdát jako kdovíjak závratné číslo, vzhledem k tomu, jak specifický jsou sluchátka produkt, se však dá rozhodně považovat za dobré. Apple Watch pak podle IDC prodal Apple v uplynulém čtvrtletí na 10,4 milionu kusů. 

Průzkum ukázal mimo jiné to, že o nositelnou elektroniku je ve světě rok od roku větší zájem, jelikož meziročně její prodeje povyskočily o slušných 27,5 %, přičemž prodeje ve čtvrtém čtvrtletí dokonce vzrostly o 31,4 %. Tento nárůst je zapříčiněn jak vánočními svátky, tak představením nových modelů, které zákazníky zaujaly. Skvělým příkladem mohou být Apple Watch Series 4, které Apple začal prodávat právě v předvánočním období, díky čemuž se do něj zájem o ně výrazně promítl. 

Stejně jako Strategy Analytics, ani IDC neočekává, že by se zájem o nositelnou elektroniku a potažmo Apple Watch v následujících letech jakkoliv snížil. Tyto produkty totiž svým uživatelům v mnoha ohledech slušně usnadňují jejich životy, takže je jasné, že se na ně naopak bude postupem času spoléhat více a více lidí. 

Apple Watch AirPods FB

Dnes nejčtenější

.