Zavřít reklamu

Že zisky ze služeb Applu strmě rostou měsíc co měsíc jste se mohli na našem webu dočíst již mnohokrát. Kalifornskému gigantovi se v tomto odvětví daří dokonce natolik, že mu mnozí analytici předpovídají to, že právě služby pro něj budou jednoho dne důležitější, než prodeje iPhonů. které jsou nyní klíčové. Není se tak čemu divit, že se Apple snaží toto odvětví co nejvíce podpořit a to konkrétně spuštěním nových služeb. Jednou z nich má být i pomyslný “Netflix pro noviny a časopisy”, díky kterému si za určité předplatné užijeme psaný obsah spousty médií. V posledních týdnech se však stále častěji objevují zprávy o tom, že se do tohoto projektu mnohá vydavatelství příliš nehrnou, což nyní potvrzuje další zpráva – konkrétně portálu Digiday. 

Podle zdrojů výše zmíněného portálu spousta převážně větších vydavatelství stál nátlakům Applu odolává a do jeho služby svůj obsah poskytnout nechtějí – tedy za podmínek, které Apple nabízí. Ten totiž podle dostupných informací počítá s tím, že zisky ze služby rozdělí rovným dílem, přičemž půlku získá on a druhou půlku rozpočítá podle různých faktorů mezi všechna vydavatelství. Právě to by je ale kamenem úrazu, protože se tento systém zdá být velmi nešťastný a pro mnohé i prodělečný.

Předčítat zprávy z nové služby Applu by nám mohl v budoucnu třeba tento HomePod:

Podle Digiday je velký problém hlavně v reklamách a tom, že na platformě Applu nebudou mít ani zdaleka takový dosah, jaký by bylo potřeba. To je zapříčiněno mimo jiné striktními pravidly ochrany soukromí, kvůli kterým se mohou vydavatelé rozloučit například s přesně cílenou reklamou, která je pro mnohé z nich jednou z nejdůležitějších částí zisků. Podle zdrojů je situace dokonce tak špatná, že peníze, které si jsou schopní vydavatelé vydělat nyní při 50 000 zobrazení svého obsahu a tím pádem i reklam na svých stránkách, získají od Applu zhruba při 6 000 000 zobrazení stejné zprávy. Rozdíl je tak skutečně obří a je jasné, z jakého důvodu panují o této službě pochybnosti. Na druhou stranu vydavatelé připouští, že by se mohl jejich obsah díky ní dostat k daleko širšímu spektru čtenářů.

Je prakticky jasné, že se Apple při jednáních okolo nového “Netflixu pro noviny a časopisy” ještě pořádně zapotí. Pokud však chce vytvořit službu, která bude dávat smysl milionům uživatelů, nezbude mu nic jiného, než pro ní vyjednat skutečně kvalitní obsah. Snad se tedy podaří dojít k patřičným dohodám v horizontu týdnů, maximálně měsíců. Roky totiž na novinku čekat rozhodně nechceme. 

Apple-news-monetization

Dnes nejčtenější

.