Zavřít reklamu

Na konci loňského roku se začalo poměrně nahlas hovořit o tom údajných plánech Applu přesunout výrobu svých iPhonů do Indie. Kalifornský gigant se totiž obává toho, že kvůli obchodní válce mezi Čínou a USA bude již brzy muset za své produkty v čele s iPhony, které jsou v této zemi vyráběny, platit nemalé dovozní clo, kterým se ohání prezident Donald Trump. Ten sice šéfovi Applu v minulosti několikrát řekl, že se nemusí ničeho obávat, jelikož se jej napjatý vztah mezi oběma zeměmi nedotkne, nicméně před nedávnem začal svůj postoj měnit a připouštět, že i Apple by mohl být cly zasažen. Právě kvůli tomu začal Apple spolu se svými dodavateli koketovat s myšlenkou přestěhovat výrobu jinam a jak se zdá, tento nápad bude brzy přetaven na realitu. 

Podle čerstvých informací, které zveřejnilo hned několik důvěryhodných zdrojů v čele s Reuters či Wall Street Journal, začíná Foxconn, který je pro Apple nejdůležitějším dodavatelem, pomalu plánovat velkou expanzi právě do Indie, ve které již několik svých závodů má. Do země by se mělo po Čínském novém roce vypravit hned několik jeho zástupců v čele s jeho předsedou Terry Gouem a probrat tam s příslušnými orgány své plány. Pokud najdou společnou řeč, je údajně Foxconn připraven investovat na výstavbu nových továren 356 milionů dolarů. 

Zatímco iPhony z minulých let pocházely z Číny, budoucí iPhony nám Apple pravděpodobně vyrobí v Indii: 

V tuto chvíli je velmi těžké říci, jak rychle může stěhování Foxconnu probíhat. Je však velmi pravděpodobné, že se Apple bude snažit kvůli vypjaté situaci mezi svou domovinou a Čínou Foxconn co nejvíce popohánět, aby byl schopen vyrábět jeho telefony v co možná nejbližší době. Teoreticky by se tak mohlo stát, že už iPhony, které nám Apple ukáže letos v září, budou mít na svých zádech Assembled in India místo klasického Assembled in China. Připojí se tak ke svým starším sourozencům iPhonu SE a 6s, které se již v Indii vyrábí pod hlavičkou Wistronu. Ty jsou však určeny primárně pro tamní trh, jelikož se na ně nevztahují vysoké dovozní poplatky a Apple je tak může prodávat levněji. 

xs max nahled

Dnes nejčtenější

.