Zavřít reklamu

Nedílnou součástí vydání nových modelů iPhonů jsou již několik let mimo jiné vtipy s tématikou obětování ledviny za smartphone s nakousnutým jablíčkem. Z našich zpráv víte, že lidé jsou pro nový iPhone skutečně schopni udělat téměř cokoliv, od (zcela nesmyslné) krádeže v Apple Store přes změnu jména až po zadlužení. Jedním z nejextrémnějších případů je ale skutečně prodej ledviny. Muži, který kvůli iPhonu prodal kdysi ledvinu, je dnes 24 let, a s následky svého neuváženého činu se stále potýká.

V roce 2011 zatoužil sedmnáctiletý Xiao Wang z Číny po iPhonu 4 natolik, že se rozhodl mu obětovat vlastní ledvinu. „Čtyřka“ dnes vyvolává hlavně nostalgický úsměv, v době svého vydání byla ale velmi žádaným produktem, na nějž ale finance řady lidí zkrátka nestačily. Wang pod tímto tlakem dospěl k závěru, že bez nového iPhonu ve škole zkrátka neobejde. Finanční situace jeho rodiny ale pořízení telefonu neumožňovala, proto Wang usoudil, že se raději do konce života obejde jen s jednou ledvinou.

Navštívil ilegální „nemocnici“, v niž za ledvinu obdržel 22 tisíc čínských jenů, v přepočtu několik desítek tisíc korun. Získaná částka výrazně převyšovala tehdejší cenu iPhonu 4 a Wang byl v „nemocnici“ ujištěn, že po týdnu bude moci vést zcela plnohodnotný život. Nevyhovující hygienické podmínky v daném zařízení ale zavinily, že se Wangovi v ráně rozšířila infekce. To, že Wang celou věc rodičům do poslední chvíle tajil, mu nijak neprospělo. Než se mu dostalo náležité lékařské péče v renomované nemocnici, zhoršila se funkce Wangovy jediné ledviny natolik, že musí dodnes trávit většinu času upoutaný na lůžko. Dialýza a další léčebné procesy navíc Wangovu rodinu prakticky zruinovaly.Provozovatel ilegálního „zdravotnického“ zařízení stanul po čase před soudem a rodina postiženého obdržela jistou finanční náhradu. Pošramocené zdraví mladíka, který žije de facto bez ledvin, však odškodné samozřejmě nenahradí.

Pokud jste tedy někdy v minulosti přemýšleli nad tím, zda by byl někdo za iPhone skutečně ochoten darovat ledvinu, odpověď zní ano. Dobrý nápad to však rozhodně není.

iPhone 4 fb

Dnes nejčtenější

.