Zavřít reklamu

Investování peněz do čehokoli je napínavé, může přinést zisk, ale jsou s ním spojená i rizika. Pokud jste například loni touto dobou vložili deset tisíc korun do bitcoinu, máte dnes sotva čtvrtinu. Pokud jste nechali peníze na spořícím účtu, tak vám z nich část ukousla inflace a také jste nezbohatli. Komu je tedy svěřit? Jednou z možností jsou akciové a kapitálové trhy. Tam už nemusíte investovat jen s poradci nebo přes drahé podílové fondy. I v České republice za sebe můžete nechat investovat chytré algoritmy v kombinaci se zkušenými portfolio manažery. Jednoduše a online. Nabízí to investiční platforma Portu.cz. Její šéf, Radim Krejčí, v rozhovoru říká: „Aktivní správa peněz, tedy lidský přístup, může být efektivní v krátkém období, v době krizí, nebo pro správu velkých objemů peněz. Dlouhodobě je ale člověk úspěšnější než počítač jen výjimečně.

Kolik peněz jste počítači, respektive robo-investiční platformě, svěřil vy osobně?

Jelikož mám účet nejen na Portu, ale i na řadě zahraničních robo-advisory služeb, patřím mezi větší investory. Investovaná částka je šestimístná.

V čem je lepší počítač než lidští portfolio manažeři?

Autonomní investování na základě rozhodování umělé inteligence je zatím jen v testovacím režimu. A může trvat ještě pár let, než zjistíme, jak počítač obstojí sám o sobě proti člověku v době krize (poslední krize byla v roce 2008). Výsledky, které mám na stole, zatím hovoří o mírně vyšší efektivitě, pokud investiční nástroje vybírá i řídí pouze počítač. Takže jsem optimistický, roboti nás v oblasti investování jednou nahradí.

Co se týká robo-advisory, tak se v zásadě bavíme o rozdílu mezi pasivním a aktivním investováním a o zefektivnění investování vypuštěním zbytečných článků tradičního řetězce, jako jsou různí bankéři, poradci, manažeři, pobočky apod. Robo-advisory funguje na bázi pasivního investování, což má oproti aktivnímu řadu výhod. Díky tomu, že nedochází k častým a zbytečným nákupům a prodejům, neplatí investor vysoké poplatky. U robo-advisorů jsou většinou kolem 1 %, čímž překonávají prakticky veškeré fondy. Pasivní investování je v dlouhodobém horizontu nákladově efektivnější a generuje i vyšší čisté výnosy. Kromě toho je daleko méně časově a psychicky náročné, a tudíž je vhodné pro širokou populaci.

V čem je naopak lepší portfolio manažer než počítač?

V dlouhém investičním období v podstatě v ničem. Všechny dostupné analýzy hovoří o tom, že aktivní porfolio manažeři nejsou schopni generovat nějaký nadvýnos. A čím delší je období, tím jsou tyto statistiky neúprosnější. Podívejte se třeba na to, jak dopadlasázka miliardáře Warrena Buffeta na pasivní investování. V roce 2007 vsadil Buffet milion dolarů na to, že nemusíte nic dělat, stačí držet index S&P500. A vyhrál, index S&P500 do roku 2017 ročně posílil o 7,1 %, zatímco aktivní manažer za stejné období klientům vydělal jen 2,2 % ročně.

Aktivní správa peněz, tedy lidský přístup, může být efektivní v krátkém období, v době krizí, nebo pro správu velkých objemů peněz. A ještě musíte narazit na toho nejlepšího portfolio manažera. Analýza platformy MorningStar například naznačuje, že aktivní investoři mohou být v krizích lepší, ale nijak výrazně.

Portu sice funguje na principu pasivního investování, ale náš přístup je takzvaně hybridní, protože samotný počítač rozhodovat o investování bez lidského vstupu zatím nemůže. Investování je zjednodušeno díky automatizaci a chytrým algoritmům, ale ty pracují ve spolupráci s našimi portfolio manažery, kteří nastavují prvotní pasivní strategii a na vše dohlížejí. Naši klienti tak získávají to nejlepší z obou světů.

Jak velké transakce přes Portu děláte?

Investoři v Portu v průměru investují 38 tisíc korun. Minimální transakce je 1000 korun, maximální investice od jednoho klienta jsou v řádu jednotek milionů korun. Zhruba 70 procent našich investorů posílá každý měsíc pravidelnou částku, což je mimochodem nejlepší investiční přístup. Nejvíce klientů měsíčně investuje peníze v řádech jednotek tisíc korun. 

Na jaké investici jste klientům nejvíce vydělali?

Historická výnosnost našich portfolií je 4 až 11 procent ročně od roku 2013. A z podstaty věci se nijak zásadně nemůže lišit od toho, jak rostly trhy. Letos trhy hodně kolísají. Například v srpnu jsme měli na portfoliích v průměru zisk 5 %, nyní jsme mírně nad nulou.

Jak je zařízeno, že o investované peníze klienti nepřijdou?

Vždycky říkáme, že investice na Portu nejsou bez rizika. Úroveň rizika si může klient sám nastavit na stupnici 1 až 10. Každému na začátku doporučíme vhodný stupeň na základě odpovědí ve vstupním dotazníku. Pokud klient zvolí desítku, jeho portfolio bude převážně tvořeno americkými akciemi, jež dlouhodobě nabízejí největší výnos, ale krátkodobě mohou být nestabilní. Ani v případě vysokého rizika však nehrozí, že by klient přišel o vše – portfolia jsou vždy diverzifikovaná jak geografiky (USA, Evropa, Asie, Emerging Markets), tak i podle aktiv (akcie, ale i dluhopisy). Ten nejčernější scénář u nás tudíž opravdu nehrozí.

Do čeho všeho investujete?

Investujeme do akciových a dluhopisových ETF na amerických, evropských, asijských i tzv. rozvíjejících se trzích. V korunách, dolarech a eurech. Malá část klientských portfolií pak zůstává v hotovosti.

Kolik transakcí jste za letošní rok udělali?

V každém obchodním cyklu Portu, tedy každý týden uděláme až desítky tisíc transakcí. Je to dáno principem robo-advisory, tedy tím, jak v Portu řídíme portfolia klientů. Transakce souvisí s automatickými průběžnými rebalancemi portfolií, která hlídáme a každý týden “napravujeme”.

Kolik celkem peněz klientů spravujete?

V současné době jsou to nižší desítky milionů korun. Hranici sto milionů korun bychom při současném růstu měli překonat v prvním kvartále 2019. Dlužno ale říci, že WOOD & Company, firma, která stojí za značkou Portu, má historicky ve správě prostředky v objemu několika desítek miliard korun. 

Kolik máte klientů? Jak roste jejich počet?

V současné době je u nás na tři tisíce registrovaných investorů s tím, že v průměru se k nám denně připojí šest až deset nových.

Jakému druhu investic věříte na rok 2019 nejvíc?

V roce 2019 by mohly růst akcie a dluhopisy rozvíjejících se trhů. Ty totiž dosud hodně klesaly, takže jsou o krok napřed například před americkým trhem. Vyspělé trhy letos dosáhly historických maxim a lze tak očekávat poněkud volatilní rok a korekci. Na druhou stranu se nedomnívám, že by na trzích vznikala nějaká bublina, spíš půjde o důsledky cyklického ekonomického vývoje. Kryptoměnám neboli kryptokomoditám moc nevěřím, do bitcoinu bych laikovi investovat nedoporučoval. Kvalitní realitní projekty budou i nadále zajímavou investiční příležitostí. Podobně bych věřil i alternativním formám investování.

krejcir
 

Profil: Radim Krejčí, vedoucí projektu Portu.cz

Investiční profesionál s více jak 16 lety zkušeností z předních českých finančních institucí. Ve WOOD & Company vede digitální divizi, jež jako první ze svých projektů spustila Portu.cz

krejcir 2

Dnes nejčtenější

.