Zavřít reklamu

Když chce vývojář dostat do App Storu aplikaci, tak to většinou dělá proto, aby byla úspěšná, a aby ji lidé stahovali. Existují ale určité tipy, v některých případech dokonce můžeme možná mluvit i o podvodech, které právě vaši aplikaci dokážou udělat žádanější, přestože nemusí zrovna oplývat kvalitou. O těchto podvodech se rozpovídal světoznámý vývojář David Barnard, jehož aplikace vydělaly miliony dolarů a dokonce byly i několikrát doporučeny na domovské stránce App Storu. David Barnard se rozpovídal o několika možnostech, jak může vývojář zvýšit popularitu své aplikace. Pojďme se společně na některé z těchto metod podívat.

Pro zvýšení viditelnosti může vývojář zvolit pro svou aplikaci název v podobě slova, které je uživateli velice často hledáno. Většinou se jedná o slovo v podobě „weather“, „calculator“, „solitaire“, apod. V App Storu najdete aplikací s podobnými názvy opravdu nespočet. Zásadou App Storu je, že se zde nemůže nacházet více, než jedna aplikace se stejným jménem. Pokud tedy vývojář vytvořil aplikaci zabývající se počasím, může tuto ochranu obejít přidáním symbolu za název aplikace. Výsledný název aplikace může být tedy například „Weather ◌“. Díky tomuto postupu se v názvu nachází vyhledávané slovo „weather“ a zároveň je splněna podmínka, aby se název neshodoval s jinou aplikací.

Vyhledávací algoritmus používaný v App Storu funguje tak, že se vám po zadání vyhledávaného textu pokusí najít aplikace, které mají přesně takové jméno, jaké jste zadali. Pokud tedy do vyhledávání zadáte již zmíněné slovo „weather“, jako první vám vyskočí nativní aplikace od Applu. Pod ní se poté budou nacházet aplikace, které ve svém názvu nesou slovo „weather“. Další nekalou taktikou je například pojmenovávání aplikací ve více jazycích najednou, ku příkladu v angličtině a španělštině.

Pamatujete si ještě na App Store z iOS 10?:

Někteří vývojáři jdou na App Store pouze za vidinou zisku. Proto můžete narazit na placené aplikace, které jsou ve skutečnosti nerozdílné od těch neplacených. Opět zůstanu u počasí – velice často se totiž stává, že vývojář vytvoří na první pohled skvělou aplikaci na počasí, avšak po instalaci zjistíte, že zobrazuje naprosto stejné informace, jako aplikace od Applu. Je totiž velice jednoduché získat API klíč k počasí od Applu, který poté můžete použít kdekoliv jinde. Například v nové aplikaci pro počasí, akorát pod jiným názvem.

U různých aplikací se také velice často setkáváme s tím, že jsou v App Storu dostupné zdarma, avšak po instalaci zjistíte, že je pro plnou funkci nutné, abyste si pořídili předplatné. Předplatné se většinou zobrazí na pochybné obrazovce, která vám automaticky nabídne nejdražší formu předplatného a prakticky vám ani nedá možnost si aplikaci vyzkoušet v trial verzi. A pokud k dispozici trial verze je, tak tlačítko pro její spuštění je s největší pravděpodobností skryto na úplném konci stránky.

David Barnard říká, že se Apple v poslední době snaží o to, aby všechny tyto podvody omezil. Applu se omezování vcelku daří, avšak pořád je zde velké množství exemplářů, které si zde své místo jednoduše nezaslouží. David Barnard a i všichni ostatní poctiví vývojáři doufají, že se Applu podaří tuto šlamastyku vyřešit. Popřípadě doufají, že Apple začne aplikace přidávané do App Storu více kontrolovat.

app store

Dnes nejčtenější

.