Zavřít reklamu

Virtuálna a rozšírená realita sa čoraz viac približuje k nášmu každodennému spôsobu života, o čom svedčí stále väčšia podpora a využívanie digitalizačných prvkov. Okrem zábavnej a hernej sféry je však tento prvok výborným prostriedkom pre edukatívne zameranie, čoho perfektným príkladom je projekt slovenskej elektrárne v Piešťanoch. Jedna z mnohých národných pamiatok má za sebou nedávnu revitalizáciu v zmysle rozšírenia povedomosti o niekdajšej výrobe elektriny, čoho súčasťou je jej prezentácia vo virtuálnej realite. O tento projekt sa postaral tím architektov, ktorý na základe dobových plánov a dokumentov  presne zrekonštruoval podklady pre prenos digitálneho obrazu do virtuálnej reality. Výskumný projekt finalizovali spoluautori rekonštrukcie elektrárne z Fakulty architektúry zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a výsledok naozaj stojí za to.

Hlavnou myšlienkou projektu bolo priblížiť niekdajší vizuál obdobnej elektrárne dnešnej generácii. Tvorcovia sa pritom zamýšľali, ako najlepšie tento zážitok premietnuť do edukatívnej no zároveň pútavej podoby, pričom ako najlepší spôsob sa javila práve virtuálna realita. Pomocou tejto adaptácie zrealizovali autori zábavné, náučné a hlavne autentické prostredie industriálnej pamiatky. Po pozitívnych ohlasoch a úspechu projektu vytvorili autori v spolupráci s rozličnými zoskupeniami VR aplikáciu, pomocou ktorej možno navštíviť elektráreň v Piešťanoch. Súčasťou aplikácie sú rôzne úlohy, v ktorých sa žiaci zoznámia s dobovou technikou, ktorá je realisticky zdigitalizovaná vo viac ako 360 výborne vykonštruovaných scénach.

Myšlienka prehliadky elektrárne, ktorá bola postavená  v roku 1906 by bola bez využitia virtuálnej reality iba utopickým výmyslom. Jedná sa o jednu z prvých elektrární svojho druhu na území vtedajšieho Rakúsko-Uhorska, čo je výborne vidieť aj v jednotlivých záberoch. Elektráreň fungovala až do konca druhej svetovej vojny, pričom z nej po roku 1945 odviezli všetku techniku vrátane spaľovacích motorov. Do 90. rokov minulého storočia fungovala iba na transformáciu energie, no prostredníctvom vizualizácie sa môžeme vrátiť do čias, v ktorých ešte toto zariadenie fungovalo na plné obrátky.

Neformálne vzdelávanie sa ta opäť o niečo viac približuje k svojej pravej podstate, pričom takmer 100% zúčastnených hlási pozitívne ohlasy. Napriek tomu, že je vízia implementácie podobných edukačných prvkov do moderného školstva v krajinách ako Slovensko alebo Česko vyššia ako tomu bývalo doposiaľ, jedná sa iba o ojedinelý projekt. Potenciál virtuálnej reality je však nedostatočne využitý aj v globálnom meradle, čo zapríčiňujú nedostatočné prostriedky pre jej úplnú adaptáciu na pôde školstva a vzdelávania. Momentálne sa jedná iba o vzdialenú hudbu budúcnosti, no možno sa podobný spôsob vzdelávania časom uchytí omnoho viac. Nižšie si môžete vychutnať prezentačné video, ktoré vám priblíži zážitok z virtuálnej prehliadky elektrárne.

VR

Dnes nejčtenější

.