Zavřít reklamu

Nová aplikace Zkratky v iOS 12 je v mnoha směrech zcela neoddiskutovatelně skvělá. Její možnosti se postupně stále více rozšiřují, stejně jako stoupá počet aplikací, které se Zkratkami spolupracují. Díky skvělým možnostem ovládání jsou Zkratky zároveň také užitečným nástrojem pro uživatele, kteří u svých zařízení potřebují využívat přístupnost.

Web MacStories se na roli Zkratek v přístupnosti podíval blíže. Steve Aquino, který má v Applu na starost otázku přístupnosti, vysvětlil v článku například to, že způsob, jakým se Zkratky zaměřují na rychlost a přístupnost, spolu s jejich schopností provést několik úkolů zároveň, představuje obrovský přínos pro uživatele, kteří mají jakýkoliv kognitivní, motorický či fyzický handicap.

Aquino uvedl, že téma zkratek bylo mezi prvními, o kterých se na WWDC diskutovalo. Lidé v jablečné společnosti věří, že Zkratky, podobně jako třeba skupinový FaceTime a další nové funkce a nástroje, mají pro přístupnost obrovský přínos. Pro řadu uživatelů s nejrůznějšími druhy handicapu je možnost seskupení více úloh dohromady spolu s možností hlasového ovládání obrovskou pomocí v každodenním životě.

Sarah Herrlinger, která rovněž v Applu pracuje na vedoucí pozici v sektoru přístupnosti, ve svém nedávném prohlášení také vyzdvihovala přínos Zkratek v tomto směru. Vysvětlila, že Apple vidí ve Zkratkách „obrovský potenciál pro přístupnost“, a dodala, že společnost již teď dostává od uživatelů zpětnou vazbu, týkající se toho, jak velkou výhodou může být seskupení více úkolů do jednoho za pomoci Zkratek. Uvedla, že Zkratky pomáhají lidem se širokým spektrem nejrůznějších potřeb zjednodušit řadu každodenních úkolů a zpříjemnit a usnadnit cestu do práce, příchod domů nebo nutnost zůstat v kontaktu s rodinou a přáteli.

„Dostáváme skvělou zpětnou vazbu ohledně toho, jak účinná je tato technologie při zjednodušování častých úloh a integraci vícero funkcí aplikací jediným hlasovým příkazem nebo klepnutím,“ říká.

siri shortcuts philips fb

Dnes nejčtenější

.