Zavřít reklamu

Ponuka hier, ktoré si môžeme užiť aj na našich jablčných počítačoch sa neustále rozširuje hlavne vďaka vydavateľom z Feral Interactive, ktorí nás neustále zásobujú novými prídavkami do našich herných knižníc. Najnovším počinom, ktorý si zahráme na macOS práve vďaka Feralu je fantastická príbehová adventúra Life is Strange: Before the Storm. Oceňovaná hra sa tak po roku od svojho oficiálneho vydania na PC a konzolách Xbox One a PS4 dostáva aj na jablčné počítače. Fantastický doplnok známeho univerza z dielne Square Enix zamieril aj do našej redakcie, kde sme ho vyskúšali a porovnali s verziami pre ostatné platformy.

Ak ste fanúšikom tejto série, určite viete čo od titulu možno čakať. Univerzum Life is Strange sa takmer okamžite po svojom príchode stalo ikonou kvalitných príbehových adventúr, ktoré vás donútia k neustálemu odhaľovaniu ďalšej fázy príbehu. Hra pre mňa preto nepredstavuje žiadnu novinku, nakoľko som jej venoval pozornosť prakticky hneď od oficiálneho spustenia a vyskúšal na niekoľkých herných platformách. Pomocou kombinácie myšky a klávesnice som ju ale nemal možnosť otestovať, takže mi táto situácia perfektne zahrala do kariet. Nasledujúce odstavce vás oboznámia s príbehom, s vykreslením hry na macOS a hlavne s kvalitnými prvkami, ktorými tento excelentný príbeh disponuje.

Life

Atmosférický príbeh, ktorý si vás získa

Ako už možno viete, v hre sa ponoríme do deja, v ktorom zohrá hlavnú úlohu 16-ročná rebelka Chloe Price. Počas príbehu sa Spoznáme s ďalšou dôležitou protagonistkou Rachel Amber, ktorú je známa všetkým fanúšikom prvého dielu. Keď sa Rachel dozvie o skrytom rodinnom tajomstve, je to práve Chloe, ktorá jej dodá silu a odhodlanie v ďalšom počínaní. Počas jednotlivých epizód sa teda stotožňujete s hlavnou postavou, vďaka čomu sa ponoríte nielen do hlavnej myšlienky hry, ale aj do každodenných praktík, rodinných ale aj kamarádskych vzťahov. V koži Chloe sa dostávate k jadru neustálym objavovaním na základe interakcie s okolitým prostredím, jednotlivými predmetmi a osobami. Charakteristické grafické spracovanie dopĺňa perfektný soundtrack, ktorý vás neomrzí ani po niekoľkých obohraniach titulu. Všetky epizódy (spolu s bonusovou epizódou Farewell) sú vykonštruované veľmi emotívnym spôsobom, vďaka čomu sa dostanete do príbehu oveľa hlbšie, ako v prípade klasických príbehových adventúr.

V hre sa zoznámite ako s hlavnou predstaviteľkou Chloe, tak aj s ostatnými postavami naprieč celým príbehom.

V hre nechýbajú ani odkazy na iné pop-culture prvky v podobe minihier alebo odbočiek od hlavného príbehu. Ak vás na chvíľku omrzí prekonávanie primárnej dejovej línie, ešte stále sa môžete zabávať hľadaním rôznych odkazov v podobe „easter eggs“ na ostatné herné tituly a to nielen v rámci tejto série. Všetky udalosti (alebo aspoň väčšina) sú kompletne viazané na ďalší vývoj hry, preto je nutné nad svojimi ďalšími krokmi poriadne porozmýšľať a zobrať do úvahy všetky fakty.

Prečo hrať hru na Macu?

Osobne som hru hral na niekoľkých platformách, no verzia pre macOS na mňa zapôsobila najviac. Ako konzolista preferujem ovládanie pomocou gamepadu, no v tomto prípade veľmi rád urobím výnimku. Hra je perfektne prispôsobená pre ovládanie ako s trackpadom, tak aj pomocou Magic Mouse 2. Prispôsobenie pre vyššie rady herných myší samozrejme komentovať netreba. Nezabudnite si však nastaviť intenzitu rýchlosti pohybu myšky, nakoľko prednastavená možnosť je (aspoň na môj vkus) veľmi pomalá a v niektorých prípadoch budete zbytočne mávať myšou dookola hlava nehlava. Aj napriek tomu, že sa v prípad hier z univerza Life is Strange nejedná o grafický zážitok ako u ostatných popredných AAA titulov, je vykreslenie farieb veľmi solídne a celkové spracovanie pôsobí atraktívnym a zaujímavým dojmom. Ak preferujete hru s herným ovládačom, nezabudnite si v menu túto možnosť zmeniť.

V hre nechýbajú ani interakcie s okolitými predmetmi, na základe čoho sa možno dozvedieť veľké množstvo informácií o príbehu.

Verdikt

Ak nie ste oboznámený s univerzom Life is Strange a plánujete sa do tohto dobrodružného kolotoča zapojiť, teraz je ten správny čas. S nedávnym príchodom Life is Strange: Before the Storm sa ponuka titulov rozrastá hneď na dvojicu zástupcov univerza, nakoľko v App Store (alebo na oficiálnej stránke Feral Interactive) nájdete aj pôvodnú hru Life is Strange. Dodatok vo forme The Awesome Adventures of Captain Spirit zatiaľ na Macoch chýba, no to by sa časom mohlo zmeniť. Momentálne však môžeme byť svedkami postupného vydávania epizód Life is Strange 2, ktoré by sa podľa doterajšieho scenára malo objaviť na macOS v priebehu budúceho roka. Práve túto adaptáciu oznámilo len pred týždňom zoskupenie Feral.

Before the Storm nie je najnovším počinom, no vďaka optimalizácii na Mac sa fanúšikom ponúka nová príležitosť k unikátnemu hernému zážitku. Existuje len málo hier na jablčnú platformu, ktoré vynikajú podobnou atmosférou a pútavým príbehom ako práve séria Life is Strange. Perfektné ovládanie, intuitívne rozhranie a hlavne poriadna nádielka dychberúceho deja poslúži každému skalnému gamerovi, ako aj občasnému hráčovi dostatok zábavy. Preto neváhajte a vyskúšajte túto špičkovú dobrodružnú púť aj vy.

Life

Life is Strange: Before the Storm si môžete vychutnať na nasledujúcich Macoch:

  • Mac Mini 2014 a novší
  • 13″ MacBook Pro 2013 a novší
  • 15″ MacBook Pro 2012 with s 1GB grafickou kartou a novší
    • (Modely z roku 2015 s AMD 370X nie sú podporované)
  • 21.5″ iMac 2013 a novší
  • 27″ iMac 2013 a novší
    • (Podporované sú aj modely z roku 2012 s kartami Nvidia 675 alebo Nvidia 680)
  • 27″ iMac Pro 2017
  • Mac Pro 2013 a novší
Life

Dnes nejčtenější

.