Zavřít reklamu

5. října roku 2011 Steve Jobs, spoluzakladatel společnosti Apple, zemřel ve svém domě v kalifornském Palo Alto. Oficiální příčinou smrti byla zástavu dechu, způsobená komplikacemi, spojenými s vzácným typem rakoviny slinivky, s níž Jobs bojoval. Rakovina byla spoluzakladateli Applu diagnostikována osm let před jeho smrtí, na svou vedoucí pozici ve společnosti Apple Jobs oficiálně rezignoval v srpnu roku 2011.

Ještě za jeho života toho o Stevu Jobsovi bylo napsáno více než dost a je velmi těžké v jediném článku shrnout celý jeho profesní i osobní život spolu se vzpomínkami, které na něj mají jeho kolegové a nejbližší. Pro Jobse bylo důležité, aby zde po sobě něco významného zanechal, což se mu nade vší pochybnost povedlo.

Žádný sentiment

Po jeho smrti zaplavily Apple Story zejména ve Spojených státech truchlící milovníci nakousnutého jablíčka, kteří výlohy Apple prodejen obkládali květinami, hořícími svíčkami a Jobsovými portréty. V kontrastu s emocemi nabitou atmosférou těch dní ale určitě nelze říci, že by Jobs sám byl kdovíjak sentimentální. Lidé, kteří zažili jeho odchod z Applu v polovině osmdesátých let minulého století, vzpomínají na to, že se Steve od své kanceláře nevracel pro nic, co by mu jeho domovskou firmu mohlo připomínat. Zanechal zde i ty nejosobnější předměty a dokumenty, z nichž některé skončily v odpadkovém koši.

Krátce poté, co se ve druhé polovině devadesátých let Jobs do Applu vrátil, věnoval historický archiv společnosti knihovně stanfordské univerzity. Jeho součástí byly i záznamy, které management firmy uchovával až do poloviny osmdesátých let. Co vedlo Jobse k tomu, aby minulost jablečné společnosti doslova odevzdal někomu jinému? Zkrátka nechtěl, aby na ní firma lpěla. Když David Pakman, jeden z bývalých zaměstnanců Applu, poslal v roce 2006 Jobsovi e-mail s návrhem na uspořádání oslavy k příležitosti třicátého výročí vzniku společnosti, obdržel od šéfa strohou odpověď:“Davide, Apple se zaměřuje na budoucnost, ne na minulost. Steve“.

Odkaz legendy

Přílišnou pozornost v tomto směru ale Jobs nevěnoval ani sám sobě a svému odkazu. Jinými slovy – za legendu ho považoval kdekdo, jen je on sám. Přestože předváděcí prostory v novém Apple Parku nesou jeho jméno, on sám o tento typ publicity v žádném případě nestál. Jobsovi také velmi záleželo na tom, aby se přes jeho budoucí nepřítomnost Apple přenesl stejně, jako se měl přenést přes svou dávnou minulost. „Nechtěl, abychom se ptali:’Co by udělal Steve‘,“ vzpomíná Tim Cook v rozhovoru pro knihu „Becoming Steve Jobs“. „Odmítal to, jak studio Disney stagnovalo po smrti Walta Disneyho, a byl odhodlaný nedopustit totéž u Applu,“ dodává. Jobs si rovněž nedělal žádné iluze o tom, že by lidé mohli slepě uctívat Apple ještě několik let po jeho smrti. „Veškerá práce, kterou jsem za svůj život vykonal, bude v době, kdy mi bude padesát, naprosto zastaralá,“ řekl Jobs v rozhovoru v roce 1994.

Život po Jobsovi

Reakce, jaké u lidí Jobsova smrt spustila, nejsou v oblasti technologií zrovna obvyklé. Ukázaly ale, jak moc Jobs pro  lidi znamenal, a to nejenom po stránce technologické, ale také lidské. Po Jobsově smrti se toho hodně změnilo, a přestože se často jednalo o věci, se kterými by za svého života nesouhlasil, bylo to přesně to, oč mu šlo. Změny totiž znamenaly, že Apple po jeho smrti nestagnoval. Navzdory jeho odporu ke stylusům vydal Apple úspěšnou Apple Pencil, displeje iPhonů se výrazně zvětšily. Zároveň je ale Apple i nadále společností, zaměřenou na vizi a na budoucnost, a navzdory občasným kontroverzím se jeho produkty setkávají vesměs s pozitivním přijetím.

Opravdová kuráž

Jobsův nástupce Tim Cook na svého někdejšího nadřízeného a dobrého přítele vzpomíná rád. „Co je ze všeho nejdůležitější – mějte dostatek kuráže na to, abyste šli za hlasem svého srdce a své intuice,“ citoval Cook Jobse při příležitosti pátého výročí jeho úmrtí s dodatkem, že vzpomíná na Steva a na všechny způsoby, kterými změnil svět.

Cook byl jmenován ředitelem společnosti krátce po Jobsově rezignaci. Za dobu jeho působení se firma Apple odvážně vydala do vod nositelné elektroniky, streamovacích služeb nebo třeba inovací v podobě odstranění sluchátkového jacku z iPhonu. Tim Cook v několika rozhovorech potvrdil, že se snaží neklást si otázku, co by na jeho místě udělal Steve. „Chci, aby jeho odkaz zůstal v Applu deset, sto, tisíc let od této chvíle,“ přiznává Cook. „Nechci tím ale Apple omezovat. Nepřemýšlíme nad tím, co by Steve udělal. Ale zůstáváme věrni jeho vizi tvorby těch nejlepších produktů,“ dodává. „Chybí mi. Chybí celému technologickému průmyslu,“ napsal před lety na Twitter Walt Mossberg.

Steve Jobs FB

Zdroje: Cult of Mac, NBC

Dnes nejčtenější

.