Zavřít reklamu

Časy kedy sa služba Deezer porovnávala s velikánom Spotify sú už zrejme dávno preč, no vývojári sa len tak nevzdávajú. Výskumníci z Deezer pracujú na systéme umelej inteligencie, ktorý dokáže asociovať pesničky a playlisty s príslušnou náladou. Prebežne je tento systém nazývaný ako „Detekcia hudobnej nálady a pocitov na báze textov a neurálnej siete“. Vplyv na strojové učenie tejto AI teda nemá iba samotné audio, ale aj texty jednotlivých pesničiek. Ako tomu býva pri konfigurovaní každého systému umelej inteligencie, aj tu sa stretávame s nahrávaním dát a súborov, ktoré v tomto prípade predstavujú tony hudby a textov. Ako to vlastne funguje?

Novinka od Deezer detekuje státisíce hudobných počinov a na základe ich kategorizuje do sekcií nálad. Hlavná časť je zakladaná najmä na jednotlivých slovách, ktoré interpreti vo svojej tvorbe používajú. AI tak dokáže na základe špekulácie s databázami naservírovať každému poslucháčovi tú „správnu šálku kávy“. Sieť je rozlíšená prvotne podľa pozitívnych a negatívnych slov, čo sa následne rozvetvuje do sekcií založených na emóciách. Pri tomto kroku dopomáha systém MSD-Million Song Dataset disponujúci mnohými tagmi a žánrami, ktoré sa vzťahujú na klasické osobnostné nálady. Systém tak nepoužíva samotné piesne, ale čerpá štatistiky a dáta, z ktorých až 60% používa pri detekovaní umelou inteligenciou.

Vývojári venujúci sa tomuto projektu nakoniec skonštatovali, že systém umelej inteligencie je schopný rozpoznať náladu oveľa presnejšie, ako klasické playlisty založené na často počúvaných interpretoch, playlistoch a albumoch. AI bohužiaľ momentálne dokáže posúdiť iba to, či je song pozitívny alebo negatívny, čo v konečnom dôsledku zatiaľ nemá takmer žiadne využitie. Ak teda čakáte futuristický systém, ktorý vám pustí hudbu na základe toho, ako sa v danej chvíli cítite, musíme vás sklamať. Deezer je však odhodlaný na tejto funkcii aj naďalej pracovať a vylepšovať ju. Negatívom je ale subjektívny postoj k žánrom a interpretom. Ak sa niekomu daný track páči a pokladá ho za pozitívny to neznamená, že to tak bude aj pri ostatných poslucháčoch. Zdá sa, že Deezer má pred sebou ešte veľmi dlhú cestu, ak sa chce ďalej orientovať v tomto smere. No tak ako to už býva zvykom pri rôznych inováciách (perfektným príkladom je Facebook), všetko sa napokon môže ocitnúť v troskách a systém sa nakoniec nedočká reálneho využitia.

Deezer

Dnes nejčtenější

.