Zavřít reklamu

Globálne otepľovanie a klimatické zmeny predstavujú celosvetový problém už bez mála dekádu. Naša Zem zažíva čoraz väčšie výkyvy a teplotné zmeny, aké nemajú v novodobej histórii obdoby, no nebudeme vás nudiť obohratými témami, s ktorými sa stretávame všade takmer každý deň. Namiesto toho vám ukážeme, ako sa môžete aj vy presvedčiť o týchto javoch priamo u vás doma. Denník New York Times totiž prináša nástroj, vďaka ktorému je možné si overiť a následne porovnať postupné zvyšovanie teploty vo vašom rodisku, ale aj kdekoľvek inde na svete. Táto funkcia vám ukáže presné výpočty, grafy a štitstiky, vďaka ktorým sa dozviete ako sa zmenila klíma vo vašej domovine od čias kedy ste sa narodili.

Tento systém funguje na báze výpočtov, ktoré odhaľujú dni prekonávajúce teplotu viac ako 32°C. Tento faktor dokáže takmer presne určiť ako sa vyvíjali teplotné hodnoty na danom mieste a zároveň vypočítať trend do budúcna. Výnimkou sú lokality, v ktorých sa podobné teploty nevyskytujú ani jeden deň v roku, preto je pochopiteľne nemožné tento nástroj využiť. Postup je naozaj veľmi jednoduchý. Stačí ak navštívite stránku New York Times s odkazom na výpočtový nástroj a zadáte rok narodenia s príslušnou lokalitou. Po tomto kroku sa môžte presvedčiť nielen o zmene klimatických podmienok, ale aj o rôznych faktoroch, ktoré na ne môžu vplývať.

Systém automaticky vygeneruje všetky potrebné údaje a okrem toho ponúkne aj množstvo zaujímavých informácii:

Nástroj taktiež ponúka porovnanie s vývojom iných miest a krajín v rovnakom období, alebo príkladové ukážky toho, ako sa klíma na jednotlivých miestach vyvíjala v minulosti. Podieľ dní s teplotou vyššou ako 32 °C napovie aj o krátkom prehľade budúceho vývoja, ktorý by sa v každom meste mal počas nasledujúcich rokov a dekád rapídne zvýšiť. S vývojom a aplikáciou tohto systému vypomáhal inštitút Climate Impact Lab a niekoľko ďalších amerických univerzít. Neváhajte a vyskúšajte si túto zaujímavú a náučnú funkciu aj vy vo vašom prehliadači.

zmeny

Dnes nejčtenější

.