Zavřít reklamu

Není tomu tak dávno, co se začaly objevovat spekulace o tom, že se Apple letos poprvé ve své historii odhodlá k představení iPhonů s podporou dvou SIM karet. Přes skepsi fanoušků se však i tato novinka na včera představených iPhonech skutečně objevila a užila si svých pár desítek vteřin slávy na pódiu Divadla Steva Jobse. Apple nám o této novince prozradil, že jednu ze dvou SIM ve valné většině světa nahrazuje integrovaná eSIM (čili speciální čip přímo v telefonu), který nahrazuje fyzickou SIM kartu. Záměrně však říkám, že se tohoto typů iPhonů dočkáme “jen” v valné většině světa a ne všude. Pro Čínu, Hong Kong a Macau totiž přichystal Apple speciální variantu iPhonu XS Max, ve kterých byste čip pro eSIM hledali marně. Slot pro SIM totiž zvládne u těchto modelů pojmout hned dvě fyzické karty. Proč se k tomuto modelu uchýlil a jak se vlastně karty do těchto iPhonů umisťují? 

Pokud náš web čtete pravidelně, určitě si pamatujete na články o blokaci eSIM u Apple Watch Series 3, která čínské uživatele postihla krátce po spuštění podpory. K té se uchýlili dle dostupných informací tamní operátoři, kteří jsou mimochodem ve vlastnictví státu, zkrátka a jednoduše kvůli tomu, že kvůli Apple Watch neměli tak dokonalý přehled nad obyvatelstvem, respektive nad jeho komunikací. Zatímco v případě smartphonu totiž víceméně věděli, kdo je jeho vlastníkem, při “rozdvojení” čísel pro Apple Watch si už být moc jistí tím, kdo je vlastně ke komunikaci využívá, nemohli. Jako nejjednodušší řešení proto zvolili poměrně razantní blokaci, se kterou však Apple příliš mnoho dělat nemohl. Je ale takřka stoprocentně jisté, že speciální model se slotem pro dvě fyzické SIM má v Číně a na jí ovládaných územích eliminovat možné problémy s eSIM.

Od běžného „šuplíčku“ ho na první pohled nepoznáte

Slot na SIM i “šuplíček”, do kterého se karty vkládají, vypadají na první pohled zcela standardně. Pokud tedy chcete telefon pomocí SIM aktivovat, vysunete “šuplíček” pomocí klasické jehly. SIM karty v požadované velikosti však na ně položíte de facto z obou stran do předpřipravených drážek, přičemž zlatý plíšek na kartách míří samozřejmě u spodní karty dolů a u horní naopak nahoru, čímž je zajištěno spojení s telefonem. Po vsunutí karet pak již telefon funguje dle všeho tak, jak kdybyste využívali eSIM. Můžete si tak libovolně nastavit různé možnosti u čísel – například si je označit jako pracovní či na něj navolit, že z něj mají odcházet veškeré zprávy.

Toto řešení je poměrně zajímavé a rozhodně je otázkou, zda by něco podobného neviděli raději i uživatelé ve více zemích světa. Přeci jen, eSIM ještě ani zdaleka všichni operátoři nepodporují a například u nás si jí máte dle webu Applu užít jen skrz T-Mobile. Na druhou stranu je ale potřeba zdůraznit, že se toto “vylepšení” týká jen iPhonu XS Max, u kterého si to Apple mohl dovolit zřejmě jen díky robustnějšímu tělu. Tak či tak je ale podobné řešení skutečně zajímavé a svým způsobem potvrzuje ideu Applu o jeho dostupnosti produktů pro všechny. Důležité je pak zmínit i to, že takovéto řešení nenajdeme ani u konkurenčních výrobců, kteří řeší podporu Dual SIM buď skrze dva „šuplíčky“, nebo skrze jeden „šuplík“, který je prodloužený a obsahuje dva sloty pro SIM. 

ios12-iphone-dual-sim-control-center-social-card

Dnes nejčtenější

.