Zavřít reklamu

Je to jen pár týdnů, co Apple světu odhalil své finanční výsledky za uplynulé čtvrtletí. Přestože zaznamenala společnost v mnoha ohledech slušné úspěchy, prodeje počítačů Mac jsou alarmující. Se 3,72 miliony prodaných Maců v uplynulém čtvrtletí totiž zaznamenal Apple nejhorší čtvrtletí od roku 2010. Méně než čtyři miliony Maců za čtvrtletí pak Apple prodal naposledy v roce 2013. Mizerné prodeje se tak logicky musely odrazit i na celkovém podílu jablečných počítačů ve světě.

Na světový trh s počítači se před pár dny zaměřila i analytická společnost TrendForce, které na závěr svého výzkumu vypracovala žebříček největších prodejců počítačů za uplynulé čtvrtletí. Pokud už nyní tušíte, že se v něm Applu zrovna dvakrát nedařilo, máte pravdu. Podíl Applu na trhu s počítači byl totiž pouhých 6,5 %, což je oproti deseti procentům v uplynulém čtvrtletí obrovský propad. 

trendforce-2q18-notebooks

Podle tabulky, kterou TrendForce zveřejnilo, je jasně patrné, že z šestice největších výrobců počítačů zaznamenaly mezičtvrtletní propad pouze tři společnosti – Asus, Lenovo a Apple. Naopak konkurenci v čele s HP se velmi dařilo.

Na vině je stáří

I výzkumníci z TrendForce se shodují na tom, že se na neúspěšném čtvrtletí podepsalo výrazně to, že byly prakticky všechny Macy v nabídce Applu více čí méně zastaralé. 12” MacBooky a iMacy se dočkaly aktualizace v červnu 2017, MacBook Air pak dostal poslední výraznější upgrade už v roce 2015. Mac mini pak Apple naaktualizoval již od roku 2014 a Mac Pro od prosince 2015. Nové MacBooky Pro pak dorazily teprve v průběhu července a v prodejích se tak samozřejmě plnou silnou neodrazily.

Rozpumpuje prodeje nástupce MacBooku Air?:

Právě probíhající čtvrtletí ale bude podle analytiků pro Apple velmi dobré. Promítnou se v něm totiž prodeje čerstvě představených MacBooků a možná i chystaného nástupce MacBooku Air, který je též v plánu.

mac-family-fb

Dnes nejčtenější

.