Zavřít reklamu

Je tomu už poměrně dlouho, co na naše iPhony a iPady dorazila dlouho očekávaná hra z kouzelnického prostředí Harry Potter: Hogwarts Mystery. Ačkoliv předcházela tuto hru skutečně obrovská očekávání a mnoho uživatelů se jejího příchodu nemohlo dočkat, nakonec by se dala označit spíše za zklamání. Hráče totiž svým pojetím příliš neoslovila a vlně kritiky čelí i kvůli mikrotransakcím, bez kterých si plynulé hraní bez otravného čekání na doplnění energie zkrátka a dobře neužijete. Vývojáři si však přesto mohou svým způsobem mnout ruce.

Přestože není hra zrovna největším klenotem nynějška a zůstala za očekáváním, přes mikrotransakce vydělává nemalé peníze. Za zhruba dva měsíce totiž dokázala vydělat již zhruba 40 milionů dolarů. Tato částka se může zdát sice takřka neuvěřitelná, při hlubším zamyšlení se však začne dávat smysl o poznání větší. Harry Potter je totiž samozřejmě po celém světě neuvěřitelně silná značka, která zkrátka peníze přitahuje. Milovníci tohoto fenoménu, kterých není rozhodně málo, jsou tak za příjemný průchod hrou logicky zaplatit. 

Na druhou stranu by však byla chyba si myslet, že oněch 40 milionů dolarů připadne do kapsy jen a pouze vývojářům. Můžeme se totiž jen domnívat, jak velkou částku si účtovala za licenci matka Harryho, J.K. Rowlingová. Nicméně se dá předpokládat, že částka kvůli oblibě čarodějné ságy nízká nebyla. Připočítat navíc musíme i poplatek, který si Apple z nákupů v App Store strhává. Ve výsledku tak mohou být peníze, které Hogwarts Mystery do kasy vývojářů přinesl, daleko nižší.

Po grafické stránce vypadá hra opravdu hezky: 

Daleko víc platí jablíčkáři

Poměrně zajímavé je i “rozložení platebních sil” uživatelů iOS a Androidu. Přestože je Android o poznání využívanějším systémem než iOS od Applu, více peněz proudí vývojářům právě z iOS. Z iPhonu či iPadu totiž pochází zhruba 58 % všech in-app transakcí v této hře, což není rozhodně malé číslo. 

Uvidíme, jak si tedy hra povede v budoucnu. Vypadá to ale, že svůj účel víceméně plní a pokud do ní přidají vývojáři s updaty pár dalších zajímavých vylepšení, mohl by být tok peněz ještě větší. Fenomenální Fortnite, který teď mobilní scénu decimuje, sice jen tak nedožene, do historie App Storu se však může zapsat solidně. 

harry potter fb

Dnes nejčtenější

.