Zavřít reklamu

O tom, že má Qualcomm své dny v dodavatelském řetězci Applu prakticky sečteny, si již nějakou dobu štěbetají i vrabci na střeše. Kvůli soudní bitvě, která mezi oběma společnostmi již nějakou dobu hoří, totiž Apple svého dlouholetého dodavatele odsouvá na druhou kolej a LTE modemy pro své iPhony, které jsou nejdůležitějším produktem jablečné společnosti, hodná brát jinde. Dodávky pro letošek by tak měl zhruba ze tří čtvrtin zajistit konkurenční Intel, který právě Qualcomm doplní. Příští rok by však už měl z řetězce dodavatelů komponentů pro iPhony vypadnout úplně.

Podle nových zpráv z Číny se Applu podařilo na dodávkách modemů pro budoucí iPhony dohodnout se společností MediaTek. Ta je ve světě považována za jednoho z nejkvalitnějších výrobců čipů, který navíc nemá problém s přijímání nových technologií. Díky tomu by tak měly iPhony v příštím roce dostat modemy s podporou 5G sítě, která by měla být výrazně rychlejší než nynější 4G. MediaTek by tak v dodavatelském řetězci nahradil Qualcomm a s Intelem by si rozdělil výrobu modemů. Otázkou však je, zda by proběhlo půlení skutečně zhruba stejnoměrně, či by si některá ze společností ukousla pro sebe daleko větší kus. 

Bude se MediaTek podílet na výrobě HomePodů i jinak, než jen WiFi čipy? 

Krom výroby LTE modemů pro budoucí iPhony začal údajně MediaTek pracovat i na výrobě HomePodu, respektive jednoho z komponentů pro něj. V jeho fabrikách by nyní měly začít vznikat WiFi čipy. Touto menší zakázkou si nejspíš chce Apple MediaTek lehce “proklepnout” a zjistit si, zda bude v budoucnu schopen plnit i větší zakázky na sto procent.

Qualcomm fb

Dnes nejčtenější

.