Zavřít reklamu

Umelá inteligencia sa v technologických vodách prejavuje každým dňom viac, čo si môžeme všimnúť na zapájaní algoritmov AI takmer v každej sfére modernej elektroniky. Dcérska spoločnosť Googlu s názvom Deepmind sa vytasila s novým typom umelej inteligencie, ktorej algoritmus dokáže v obyčajných dvojrozmerných snímok vygenerovať 3D obrazové modely.

Táto technológia, ktorá sa označuje aj GQN (skratka Generative Query Network), vie vygenerovať možný pohľad na predmet z akéhokoľvek uhla aj napriek tomu, že väčšina informácií z rozdielnej perspektívy nie je zadaná. Skúmané objekty preto môžu byť znázornené aj bez toho, aby boli nasnímané z opačnej strany, ktorú objektív nevidí. Umelá inteligencia na základe už známych údajov dopočíta zvyšok neznámych, ktoré zasadí do realistického trojrozmerného modelu.

Výslednou štruktúrou je dokonalá 3D projekcia, ktorú ľudské oko nie schopné vykonštruovať bez pomoci umelej inteligencie. Vývojári opisujú proces zdokonaľovania umelej inteligencie nasledovne: „GQN sa zdokonaľuje a rozširuje svoju databázu podobným procesom, ako je učenie v prípade detí alebo zvierat, ktoré sa snažia zafixovať a priradiť podstatu skúmanému objektu alebo prostrediu.“ Pri „virtuálnom tréningu“ sa umelá inteligencia učí rozoznávať jednotlivé uhly, farby, lomenie svetla alebo tiene, ktoré o objektov prezradia viac o ich tvare a veľkosti.

Databáza GQN musí byť podobne ako zdroj v prípade inej umelej inteligencie neustále zásobovaná novými informáciami, aby sa v detekovaní a posudzovaní objektov zdokonaľovala. Algoritmus skúma predmety z prednej strany a z uhlov, ktoré sú na prvý pohľad viditeľné a následne sa snaží čo najvernejšie predpovedať jeho tvar v miestach, na ktorých je zakrytý. tento projekt predstavuje výrazný posun vo vnímaní okolitého prostredia, ktorý môže byť využitý napríklad v robotike alebo pri zdokonaľovaní virtuálnej reality.

Algoritmus od DeepMind, podľa ktorého umelá inteligencia dopĺňa jednotlivé informácie je však momentálne schopný vyhotoviť iba jednoduché obrazce, ktoré zatiaľ nemajú efektívne využitie. Modely síce nie sú po grafickej stránke vypracované najlepšie, no svoj účel plnia výborne. Preto je viac než možné, že Google tento projekt posunie na ďalšiu úroveň a umelú inteligenciu od DeepMind využije v niektorom zo svojich záujmov.

Google

Dnes nejčtenější

.