Zavřít reklamu

Pád iPhonu na zem nepatří zrovna mezi situace, které by kdokoliv z nás chtěl zažít. Nevzhledný „pavouk“ na displeji telefonu patří mezi ty méně závažné následky pádu vašeho smartphonu na zem. Mladý student z Německa proto navrhl speciální chytrý „airbagový“ kryt na iPhone, který dokáže pád na zem včas detekovat a ochránit telefon.

Philip Frenzel, student z Německa, si nechal nedávno patentovat kryt na iPhone, který dokáže telefon aktivně ochránit před následky pádů na tvrdou zem. Kryt na první pohled klame tělem – vypadá výrazně tenčí, než některé ochranné kryty – svou službu ale dokáže prokázat zcela spolehlivě a bezchybně.

Kryt je prozatím pouze ve fázi prvního prototypu, vypadá ale velice slibně a především- funguje. Takzvaný AD („Active Dampening“) kryt umí spolehlivě detekovat počátek pádu iPhonu na zem a provést příslušná ochranná opatření v podobě rozložení speciálních pružin, které zabrání dopadu telefonu a ochrání ho tak před prasklinami na displeji, poškrábáním i vnitřním následkům pádu. Ve chvíli, kdy uživatel telefon opět zvedne ze země, se pružiny samy od sebe automaticky zasunou zpět na místo.

Podívejte se, jak vypadá prototyp krytu s pružinami:

Ochrana iPhonu před následky pádu může mít mnoho forem, počínaje speciálními tvrzenými skly na displej a konče objemnými kryty, které mají za úkol následky pádu co nejvíce zmírnit a zabránit tak nejhoršímu. Takový způsob ochrany – pokud má být skutečně kvalitní a spolehlivý – může být ale také značně finančně nákladný. Telefon, opatřený bezpečnostním krytem, navíc nabývá na objemu i na váze.

Philipu Frenzelovi se ale podařilo tento problém zdárně vyřešit: jím vynalezený kryt nepotřebuje být kdovíjak silný, protože hlavní práci odvedou již zmíněné vysouvací pružiny. Kryt je opatřen speciálními senzory, sloužícími k detekci neobvyklého pohybu, zatímco pružiny po svém vysunutí zajistí, že se telefon od země lehce odrazí. Zatím se zdá, že jediným nedostatkem Frenzelova krytu je nemožnost ochránit telefon před následky pádu na hranu stolu, parapetu a podobných míst – ochrana funguje jen při pádu na plochý, rovný povrch. Kryt se zatím ještě neprodává, už teď si ale jeho tvůrce vysloužil ocenění od německé mechatronické asociace.

German Spring Case fb

Dnes nejčtenější

.