Zavřít reklamu

Spoluzakladatelé společnosti Beats, která však nyní patří pod křídla Applu, se jsou Jimmy Iovine a Dr. Dre. Soud někdejším majitelům společnosti nařídil, aby zaplatili více než 25 milionů dolarů svému bývalému obchodnímu partnerovi Stevenovi Lamarovi.

Právní bitva mezi oběma stranami odstartovala v roce 2014, kdy Iovine a Dr. Dre zažalovali Lamara za falešnou reklamu, ve které tvrdil, že je také spoluzakladatelem společnosti Beats. Porota soudu však rozhodla ve prospěch Lamarova tvrzení, což znamená, že i Lamar by měl získat autorskou odměnu z prodeje sluchátek Beats.

Iovine a Dr. Dre v roce 2014 prodali svou firmu Beats cupertinské společnosti za 3 miliardy dolarů, přičemž 2,6 miliardy obdrželi v hotovosti a 400 milionů v akciích. Apple se rozhodl pro koupi Beats z několika důvodů – kvůli sluchátkům, hudební streamovací platformě Apple Music a dvěma hlavním představitelům firmy Dr. Dre a Jimmy Iovine. Beats i nadále funguje jako samostatná značka s tím, že sluchátka používají Bluetooth čipy od Applu.

Ve středu porota soudu rozhodla v Lamarův prospěch, a tak by měl dostat autorský honorář za prodej sluchátek Studio 2 Remastered, Studio 2 Wireless a Studio 3. Iovine a Dr. Dre však tvrdí, že Lamar by měl dostat pouze honorář za sluchátka Beats Studio, protože je spjat jen a jen s nimi.

Spoluzakladatelé značky Beats by tak měli Lamarovi zaplatit celkem 25 247 350 dolarů. Vzheldem k tomu, že Dr. Dre je první miliardář hip-hopu a Iovine je ještě bohatší, neměl by pro ně být problém zaplatit stanovenou částku. Samozřejmě je ale možné, že se proti verdiktu soudu oba odvolají. Soudní tahanice tak nejspíš bude ještě nějaký ten pátek pokračovat.

tim cook dr dre iovine fb

Dnes nejčtenější

.