Zavřít reklamu

HoloLens je název speciálních brýlí od Microsoftu, které jsou určeny pro rozšířenou realitu. V té vidíte reálný svět, který je však doplněný o vytvořenédigitální objekty. Rozšířenou realitu (označovanou jako AR) známe i v souvislosti s Applem a například nedávným představením ARKit aplikace od společnosti LEGO. V té můžete proměnit vámi postavené stavby z Lega v živý svět plný pohybujících se panáčků, vozidel, draků… no zkrátka všeho, co si z Lega můžete postavit.

Microsoft jde ještě dál a s jeho brýlemi se do rozšířené reality ponoříte úplně. Jejich první verze je už nějakou dobu k dispozici, určena je však pouze pro vývojáře. Navíc s cenou okolo 3000 dolarů byste si je domů asi jen tak nepořídili. Příští rok bychom se však měli dočkat nové generace HoloLens, která bude určena i pro běžné uživatele. A zlepšení se dočká opravdu mnoho funkcí. Těšit se můžeme na nový design, který by měl zajistit pohodlnější používání na delší dobu. Holografické displeje budou také výrazně vylepšeny. Dalšími novinkami bude možnost videohovorů a využití funkcí z Kinectu. Ten slouží k rozpoznávání pohybu především u herní konzole Xbox, ale tato technologie může být využita v mnoha dalších odvětvích, rozšířenou realitu nevyjímaje.

Velmi zajímavá je také odhadovaná cena. Ta by se měla z původních 3000 $ dostat na zhruba třetinovou částku 1000 $. Za novou verzi HoloLens tedy zaplatíme stejně jako za iPhone X.  Na oficiální potvrzení a představení nových brýlí pro rozšířenou realitu si ještě budeme muset počkat, jisté ale je, že tato futuristická technologie ještě neřekla své poslední slovo.

hololens microsoft

Dnes nejčtenější

.