Zavřít reklamu

Organizace Car Connectivity Consortium (CCC), jejíž součástí je mimo jiné také Apple, představila novou platformu Digital Key Release 1.0, což je standardizované řešení umožňující řidičům stáhnout si digitální klíč vozidla do svých smartphonů.

Organizace se zaměřuje na bezproblémové připojení mobilních zařízení k automobilům. Systém konsorcia pro digitální klíče jsou k dispozici všem členským společnostem.

Dalšími členy konsorcia kromě Applu jsou ještě Audi, BMW, General Motors, HYUNDAI, LG Electronics, Panasonic, Samsung a Volkswagen. Ještě nechybí ani členové jako ALPS ELECTRIC, Continental Automotive GmbH, DENSO, Gemalto, NXP a Qualcomm Incorporated.

Služba Digital Key Release, která používá NFC, byla vyvinuta pro vytvoření velkého ekosystému okolo interoperability s digitálním klíčem. Umožňuje ovladačům zamknout, odemknout, nastartovat motor a sdílet přístup k vozidlu pomocí inteligentního zařízení, jako je smartphone, se spolehlivými metodami autentizace uživatelů.

Jedná se o bezpečný systém, který umožňuje výrobcům vozidel převést implementaci digitálního klíče na inteligentní zařízení pomocí infrastruktury Trusted Service Manager, která využívá NFC a přímý odkaz na zabezpečený prvek zařízení. Technologie má široké využití, například se dá používat ke sdílení vozidel a pronájem automobilů.

Koncept interiéru Apple Car od designéra Matías Papalini:

Vzhledem k obrovskému zájmu o prvotní verzi začalo konsorcium pracovat na Digital Key 2.0, přičemž druhá verze nabídne standardizovaný autentizační protokol, který se použije mezi vozidlem a inteligentním zařízením, a tím pádem bude zajištěna interoperabilita mezi různými inteligentními zařízeními a vozidly. Druhá generace digitálního klíče by měla být dokončena v prvním čtvrtletí roku 2019.

V současné době některé automobilky, jako je například Audi, nabízí zákazníkům digitální klíč. Dokonce i Volkswagen se chystá v blízké budoucnosti danou funkci do vozidel implementovat.

apple-car-concept

Dnes nejčtenější

.