Zavřít reklamu

Pokud jste minulé pondělí sledovali spolu s námi představení nových operačních systémů na úvodní keynote WWDC, jistě si dobře pamatujete, jakou nálož novinek Apple přichystal pro svůj macOS 10.14 Mojave. Jeho prezentace sice nebyla tak vyčerpávající jako v případě iOS 12, i tak v ní však zaznělo spoustu zajímavých vylepšení v čele s tmavým režimem, možností stohování souborů z plochy do balíků podle typu či přepracovaným App Storem, který konečně vypadá moderně. Jak tomu však bývá u Applu zvykem, spoustu novinek na pódiu vůbec. Vývojáři po celém světě proto začali bety systémů po jejich vydání prohledávat, díky čemuž nyní známe prakticky všechny novinky, co se v systémech objevují. A právě v těchto dnech se začaly objevovat první videa, která shrnují veškeré novinky z nového macOS Mojave.

Jak už jsem psal výše, asi nejviditelnější novinkou je Dark Mode, díky kterému se uživatelské prostředí v Macu zbarví do tmavých barev. Ty však vypadají skutečně parádně a zamilujete si je prakticky okamžitě. Přepracování se dočkal například i Finder, který bude pro uživatele daleko přívětivější, jelikož zvládne zobrazit náhledy všech typů dokumentů při jejich prohlížení. U jednotlivých souborů navíc uvidíte po jejich straně veškerá metadata, která mohou též v orientaci pomoci. Za zmínku stojí i screenshoty, které se nyní chovají stejně jako v iPhonu – po zachycení obrazovky se screen objeví v jejím rohu a nabídne následné úpravy. Na další spousty novinek se pak můžete podívat ve videu pod tímto odstavcem.

Tak co, jak na vás macOS Mojave působí týden po svém představení? Věřím, že parádně. Novinky, které přinesl, jsou totiž opravdu hezké a pokud se Applu podaří vychytat všechny jeho mušky, kterých je alespoň podle našeho testování skutečně málo, mohl by být v budoucnu Mojave označován za systém, který navrátil důvěru v macOS. High Sierra totiž podle mnohých uživatelů důvěru v macOS spíše podupala. 

macos_mojave_fb

Dnes nejčtenější

.