Zavřít reklamu

Spoločnosť Google sa rozhodla ukončiť spoluprácu s americkým ministerstvom obrany v kontroverznom programe, ktorý je známy ako Projekt Maven. Spolupráca medzi týmito zložkami nadobudla platnosť v septembri (září) roku 2017. V rámci projektu sa spoločnosť Google zaviazala asistovať vláde USA v analyzovaní záberov z dronov, pomocou umelej inteligencie. Podľa najnovších informácií sa však technologický gigant rozhodol od tohoto programu dištancovať.

Táto kooperácia sa už od samého začiatku niesla v negatívnom duchu, čo spôsobili časté a rázne protesty veľkej skupiny zamestnancov Googlu. Tí nesúhlasili s vedením firmy pri uzavretí dohody s ministerstvom obrany USA. Projekt Maven, zameriavajúci sa na vývoj dronov s umelou inteligenciou bol napokon zastavený a Google sa snaží dať ruky preč od tejto spolupráce. O týchto informáciách informovala média Diana Greene, vedúca divízie Google-Cloud.

Dohoda, na ktorú ešte minulý rok Google pristúpil by mala byť platná do roku 2019 a Pentagon mal za program zaplatiť sumu vo výške 10 miliónov dolárov. Oznámenie Diany Greene prišlo len niekoľko dní po tom, čo spoločnosť Google oznámila nový súbor etických princípov firmy. Tie zahŕňajú postoj pri asistencii na vývoji vojenskej AI, ktorá sa stretla s ostrou vlnou kritiky, nielen v interných kruhoch firmy. Samozrejmosťou by bolo aj očiernenie mena spoločnosti Google, ktorá by sa mohla dostať do vážnych problémov.

Hlavným kameňom úrazu sa stal fakt, že zamestnanci Googlu sa nechceli podieľať na vývoji softvéru, ktorý má za úlohu zabíjať ľudské bytosti. Podľa mnohých by tieto prostriedky mohli vyústiť do nasledujúcej revolúcie vo vedení ozbrojených konfliktov a uznajte sami, že jednu z najväčších zásluh by na tom mala práve firma Google.

K odporcom tohoto projektu však nepatria len zamestnanci a postavy pod záštitou Googlu. Svoj nesúhlas s programom vyjadrili aj známe osobnosti ako napríklad Elon Musk, otec spoločností Tesla, SpaceX a The Boring Company, alebo Mustafa Suleyman, ktorý je zakladateľom Deepmindu a jednou z popredných postáv spoločnosti Alphabet.

Google

Dnes nejčtenější

.