Zavřít reklamu

Apple přesně před 21 lety, tedy konkrétně 22. května 1997, přeměnil svou divizi Newton v samostatnou společnost, kterou vedl Sandy Benett. Cílem společnosti Newton bylo prodávat PDA zvané MessagePad 2000, vyvíjet nové technologie a uvádět stávající technologie na trh. „Máme pevný obchodní plán a silný manažerský tým, který by optimalizoval hodnotu technologie Newton pro firemní zákazníky a přenesl by technologii Newton do nové éry,“ řekl tehdy Benett. Ovšem místo toho se ukázalo, že odštěpením divize od cupertinské společnosti nastal začátek konce.

Papírově byla společnost Newton založena v roce 1997, ovšem první zařízení vzniklo v roce 1993. Slibovalo spoustu funkcí. Přinesl software na rozeznání rukopisu, který byl však obzvláště problematický. Společnost ale do roku 1995 problémy do značné míry vyřešila. V době, kdy byl Newton MessagePad 120, Apple představil nadstandardní NewtonOS 2.0, který vyřešil problémy s rozeznáváním rukopisu.

 

V roce 1997 se stal MessagePad 2000 nejlepším Newtonem. Dostal větší displej s vyšším rozlišením. Jeho předchůdci měli rozlišení 320 × 240 pixelů, zatímco MessagePad 2000 měl rozlišení 480 × 320 pixelů. Dále disponoval rychlejším procesorem. V tom samém měsíci Apple představil eMate 300, jeden z nejzajímavějších jablečných produktů v té době. Jednalo se o PDA za 800 dolarů s vestavěnou klávesnicí a barevným displejem. V podstatě se jednalo o předchůdce iMacu G3 a iBooku. Jednalo se o jeden z nejoriginálnějších produktů Applu, který v té době existoval. Určen byl pro vzdělávací trh.

Steve Jobs po návratu do Applu uznal, že bylo dobré oddělit Newton od Applu, zejména protože náklady na výzkum a vývoj byly vysoké, a tak nebyl Newton pro Apple prospěšný, i když zájem o mobilní zařízení neustále rostl. „V uplynulém roce jsme viděli, že divize Newton Systems Group uvedla do prodeje přesvědčivé produkty s operačním systémem Newton,“ řekl tehdejší CEO Applu Gil Amelio. „Domníváme se, že je správné, aby se skupina osamostatnila.“ Podle slov Amelia osamostatněním bude společnost vytvářet vlastní marketingové a provozní strategie.

Z Applu přešlo 130 zaměstnanců do Newtonu. Brzy měla společnost i vlastní logo, správní radu a vlastní kanceláře v Santa Clara. V tiskové zprávě ze dne 22. května 1997 Apple uvedl, že očekává, že úplné osamostatnění bude dokončeno 30. června 1997.

Začátek konce

I když Newton představil nový produkt Newton MessagePad 2100, ukázalo se, že se jedná o začátek konce. Steve Jobs, který zpomalil Apple a kvůli kterému odešel Amelio z firmy, oznámil počátkem roku 1998, že se přerušuje práce na Newtonu. „Toto rozhodnutí je v souladu s naší strategií soustředit všechny naše prostředky na vývoj softwaru, abychom rozšířili operační systém Macintosh,“ řekl Jobs. „Abychom realizovali naše ambiciózní plány, musíme všechny naše snahy zaměřit jedním směrem.“

Z původních 130 zaměstnanců zůstalo v Newtonu pouze 30 zaměstnanců. Ostatní byli převeleni do tajného projektu Applu. Později se ukázalo, že Apple pracoval na první generaci iBooku. Objevily se však informace o tom, že Jobsovi se Newton nelíbil.

Během 4,5 let existence PDA se prodalo pouze 150 000 až 300 000 kusů, a to i přes několik updatů hardwaru a softwaru.

messagepad fb

Dnes nejčtenější

.