Zavřít reklamu

Společnost Cambridge Analytica se v minulých měsících nechvalně proslavila především skandálem se zneužíváním dat desítek milionů uživatelů Facebooku, které pak měla společnost využít například k následnému ovlivňování amerických voleb. Společnost se sice po prasknutí této kauzy rozhodla svou činnost ukončit, protože přišla o veškerou klientelu, utéct od problému se jí však tímto krokem rozhodně nepodařilo. Podle věhlasného plátku The New York Times si totiž na tuto společnost došlápli vyšetřovatelé z FBI.

Vyšetřovatelé se při šetření zaměřují hned na několik věcí. Do hledáčku se jim dostal například tým starající se o předvolební kampaň amerického prezidenta Donalda Trumpa. Právě ten totiž mohl s Cambridge Analytica určitým způsobem spoluparcovat a svého kandidáta touto cestou protlačit do Bílého domu. To je však samozřejmě zcela protizákonné, takže se dá očekávat, že pokud se podezření potvrdí, budou z něj vyvozeny tvrdé důsledky. Na pozici nejmocnějšího muže světa se totiž mohl dostat teoreticky Trump podvodem. 

Vazby na Rusko?

Další věcí, na kterou se vyšetřovatelé zaměřují, je financování společnosti, které se snaží prozkoumat co nejhlouběji. Právě v tom by totiž mohli nalézt různé indície, které by jim potvrdily nebo vyvrátily jejich teze. O amerických prezidentských volbách se totiž mluví i v souvislosti s ruským ovlivňováním, které by mohlo být právě skrze finanční transakce proudící do Cambridge Analytica do značné míry odhaleno. Podle New York Times však zatím není jasné, zda je hlavním motivem vyšetřovatelů právě odhalení ruské stopy ve volbách.

Cambridge Analytica tak za své nekalé prakticky nejspíš ještě draze zaplatí. Vyšetřování totiž běží na plné obrátky i ve Velké Británii, kde je bývalý prezident společnosti dokonce obviněn z úplatkářství. Zda se mu podaří prokázat je však v tuto chvíli nejasné. 

cambridge-analytica

Dnes nejčtenější

.