Zavřít reklamu

O tom, že se Apple snaží své produkty či obchody vyrábět či stavět tak, aby je mohl využívat kdokoliv, jsme si za posledních pár let již mnohokrát všimli. Skvělým příkladem může být například  perfektně bezbariérově zvládnuté návštěvnické centrum v Apple Parku, ve kterém se mohou osoby s tělesným postižením pochybovat bez sebemenších problémů, či spolupráce se společností vyrábějící kochleární implantát spárovatelné s iPhony. Podobnou věc pak Apple vyzdvihl i nyní při oslavách blížícího se Světového dne asistivních technologií (Global Accessibility Awareness Day).

Pokud sledujete paralympijský sport, nejspíš vám nebude cizí jméno Austin Preuitt. Jedná se totiž o amerického sportovce, který je nucen kvůli mozkové obrně, která s sebou přináší ochrnutí, využívat ke sportování závodní vozík. Jako každý sportovec však potřebuje i Austin notnou dávku tréninků, při kterých je mnohdy zapotřebí sledovat životní funkce a podle toho například upravovat jeho intenzitu k ideálnímu výkonu. K tomu však již naštěstí nepotřebuje žádné sofistikované přístroje, nýbrž Apple Watch, které jsou schopny vše bez problému změřit. Jablečné kukačky navíc dostaly do vínku režim invalidního vozíku, díky čemuž jsou například do aktivity postižené osoby započítávány i její roztlačování vozíku pomocí rukou. Takto hendikepovaným lidem tak jablečné hodinky jejich život solidně zpříjemňují. Austin má totiž díky nim své veškeré tréninky doslova po ruce.

Lepší život všem

Nejsou to však jen lidé upoutaní na kolečkové křeslo, kteří si asistivní technologie v jablečných produktech užívají. Skvělým pomocníkem je totiž například i VoiceOver, který zase výrazně pomůže lidem se zrakovým postižením. Ani vývojáři však na tyto osoby nezapomínají a snaží se jim svými aplikacemi usnadnit život jak jen to jde. V App Storu tak naleznete například aplikace, které jsou schopny pomocí přečtení čárového či QR kódu na produktu nahlas přečíst, o co se jedná.

Velkým příslibem do budoucna je i to, že se Apple snaží všechny tyto možnosti neustále zlepšovat, díky čemuž zlepšuje i postiženým lidem život. Dá se tedy očekávat, že se v budoucnu dočkají dalších sofistikovaných nástrojů, které jejich každodenní fungování zase o něco více přiblíží normálu. 

pruitt

Dnes nejčtenější

.