Zavřít reklamu

Výroba hliníku používaného v jablečných produktech by se měla za šest let výrazně změnit. Apple totiž oznámil, že začal spolupracovat se dvěma největšími výrobci hliníku, kterými jsou Alcoa a Rio Tinto, na novém procesu tavení hliníku bez uhlíku. Společnosti dohromady vytvořily podnik zvaný Elysis, který bude pracovat na vývoji patentované technologie.

Alcoa a Rio Tinto usilují o dosažení rozsáhlejší produkce a komercializace tohoto procesu, přičemž do hliník by se měl uvedenou technologií vyrábět už od roku 2024. Pokud bude technologie opravdu vyvinuta a realizována, v porovnání s tradičním procesem tavení hliníku, který byl vyvinut přes 130 lety, výrazně eliminuje emise skleníkových plynů.

Namísto oxidu uhličitého nový proces uvolňuje kyslík, jak uvádí tisková zpráva cupertinské společnosti: „Proces výroby hliníku se nezměnil od roku 1886, kdy byl průkopníkem zakladatel společnosti Alcoa Charles Hall. Proces zahrnuje aplikaci silného elektrického proudu na oxid hlinitý, který odstraňuje kyslík. Oba originální experimenty Halla a dnešní největší hutě používají uhlíkatý materiál, který během procesu spaluje a produkuje skleníkové plyny. Alcoa však navrhla zcela nový proces, který nahradí uhlík pokročilým vodivým materiálem a namísto oxidu uhličitého uvolní kyslík.“

Dočká se „ekologičtějšího“ hliníku i legendární MacBook Air?:

Společnost Alcoa uvedla, že vyrábí hliník novým procesem v různých měřítkách od roku 2009, a to ve svém závodu nedaleko Pittsburghu v Pensylvánii. Proces je výsledkem výzkumu, který se provádí už desetiletí, a je popsán jako nejvýznamnější inovace v hliníkovém průmyslu za poslední více než století.

Apple uvedl, že se začal do věci angažovat v roce 2015, kdy tři z inženýrů společnosti začali hledat lepší způsob výroby hliníku. Apple se nakonec spojil s firmami Alcoa a Rio Tinto a zavázal se investovat 13 milionů kanadských dolarů do dané iniciativy.

„Apple se zavázal prosazovat technologie, které jsou pro tuto planetu dobré a které ji ochrání po celé generace. Jsme hrdí na to, že jsme součástí tohoto ambiciózního projektu a těšíme se z toho, že jednoho dne budeme schopni používat hliník vyráběný bez přímých emisí skleníkových plynů při výrobě našich produktů,“ řekl Tim Cook.

Elysis bude mít centrálu v Montrealu v Québec, přičemž vlády Kanady a Québec budou každá z nich investovat 60 milionů kanadských dolarů. Alcoa a Rio Tinto investují během následujících tří let do iniciativy dohromady 55 milionů kanadských dolarů.

Apple chce další iniciativou snížit dopad svých produktů na životní prostředí prostřednictvím pokračující inovace.

apple-watch-aluminum

 

Dnes nejčtenější

.