Zavřít reklamu

Většina z vás jistě zná onen trik, kdy při aktivní vypínací obrazovce iOS stačí podržet home button, čímž se alespoň částečně promaže a uvolní RAM. Díky tomuto triku můžete nejenom v některých případech zrychlit svůj iPhone doslova během několika sekund, ale také vyřešit některé problémy spojené právě s operační pamětí a načítáním aplikací. Problém však nastává v případě iPhonu X, který již domovským tlačítkem nedisponuje a tudíž se může zdát, že u něho RAM uvolnit nelze. Možné to ale je a my si v dnešním článku ukážeme, jak na to.

Téměř jako vždy, i tentokrát poslouží Zpřístupnění v iOS, které skrývá pro mnohé již známou funkci AssistiveTouch. Právě ta je totiž schopna na iPhone X vrátit kromě jiného také home button, i když pouze v softwarové podobě. Pro naše potřeby však bude bohatě stačit a spolu s novou volbou vypnutí iPhonu skrze nastavení v iOS 11 dosáhneme kýženého efektu.

Jak přidat home button

  1. Otevřete Nastavení
  2. Přejděte do Obecné
  3. Zvolte Zpřístupnění
  4. Vyberte AssistiveTouch a aktivujte funkci
  5. Rozklikněte volbu Klepnutí
  6. Ze seznamu vyberte Otevřít nabídku

Po zapnutí funkce AssistiveTouch se vám na displeji iPhonu X objeví kruhové tlačítko, po jehož rozkliknutí se zobrazí nabídka s několika prvky, kde nechybí ani tlačítko Plocha. Právě to nám poslouží jako náhrada za chybějící fyzický home button. Abychom ale mohli RAM vyčistit, musíme ještě přejít na vypínací obrazovku iOS. Avšak ne na tu běžnou, vyvolanou postranními tlačítky, ale na tu, která se objeví při vypínání telefonu skrze nastavení.

Tip:Nastavení –> Obecné –> Zpřístupnění –> Zkratka zpřístupnění (úplně dole) si můžete navolit, aby se vám AssistiveTouch aktivoval trojím stisknutím postranního tlačítka. Díky tomu jej tak můžete kdykoli rychle aktivovat a následně RAM uvolnit v podstatě během několika sekund.

Jak vyčistit RAM

  1. Otevřete Nastavení
  2. Přejděte do Obecné
  3. Úplně dole zvolte Vypnout
  4. Až se vám objeví „vypněte přejetím“, klikněte na ikonu AssistiveTouch a podržte tlačítko Plocha, dokud neproblikne obrazovka

Že se operační paměť tímto trikem skutečně uvolnila, si můžete snadno ověřit skrze aplikaci Vidgets. Tu stačí po stáhnutí otevřít, skrze tlačítko + přejít do nabídky všech widgetů a ze sekce System přidat položku Free Memory. Pak už je jen potřeba si Vidgets přidat v sekci s widgety, která se nachází úplně nalevo od domovské obrazovky, případně nalevo od uzamčené obrazovky. Před provedením triku budete mít RAM volnou přibližně z 5-10 %, po uvolnění tak ze 30-40 %.

iPhone X RAM
iPhone X RAM

Dnes nejčtenější

.