Zavřít reklamu

Piatok trinásteho si vysvetľuje každý po svojom. Pre väčšinu ľudí je to úplná katastrofa a najradšej by v tento deň ani nevychádzali z postele. Herná komunita však práve v nedávny piatok trinásteho privítala nový titul Friday the 13th: Killer Puzzle. Zmocnite sa úlohy známej filmovej postavy Jasona a presekajte sa k víťazstvu v tejto strategickej ťahovej adventúre.

Novinke z dielne Blue Wizard Digital som ešte pred jej releasom nevenoval veľkú pozornosť. Mal som za to, že ide iba o jeden z mnohých puzzle-slide titulov, ktoré vo väčšine nemajú čím zaujať. No po spustení hry som bol príjemne prekvapený. Vtipné klipy kombinované s výborne vykonštruovaným gameplayom ma zaujali natoľko, že som stratil pojem o čase a namiesto písania o tejto hre, som sa venoval prechádzaniu levelov.

Ikonická postava Jason Voorhees je v hre vykreslená skôr ako „mamičkin maznáčik“ než krvilačný sériový vrah. Samozrejme, hlavnou podstatou hry je masakrovanie nevinných postáv, no rozkošný animovaný nádych robí zo známeho hororu kreslenú zábavu.

Šachovnica plná smrti

Podstatou hry je prechádzanie medzi políčkami, ktoré sa dajú prirovnať k šachovnici. Podobná forma pohybu je často využívaná v rôznych stratégiách a puzzle hrách. Pri pohybe medzi danými políčkami je potrebné dávať pozor na oheň, vodu a iné prekážky, ktoré vám znemožia ďalší plánovaný krok alebo vás jednoducho zabijú a vrátia na začiatok levelu. S Jasonom sa môžete pohybovať v liniách dopredu alebo dozadu a ak sa náhodou vyskytne situácia, z ktorej sa neviete dostať, stačí kliknúť na ikonku Jasonovej matky (hlava v ľavom hornom rohu obrazovky) a tá vám poslúži nápovedou. Ak sa ale stane, že z určitej lokality nie je možné východisko, jednoducho môžete vrátiť level na začiatok.

Harpúna alebo surová ryba ako zbraň

Na zabíjane návštevníkov ikonického jazera Crystal Lake je možné použiť širokú škálu predmetov. Od klasických zbraní ako sú meč, sekera alebo baseballová pálka sú k dispozícii aj komickejšie predmety ako napríklad surová ryba. Za pripomenutie stojí aj fakt, že ak patríte k slabším povahám, hra ponúka menej násilnú verziu, ktorú si môžete nastaviť hneď po úvodnej scéne hry.

Na kúpu nových vražedných predmetov je nutné posúvať sa v rankoch, ktorými postupujete na základe počtu prejdených levelov, alebo ak si pozriete reklamu. Po každom level-upe v podobe ranku obdržíte nejakú zbraň navyše. Zbrane su kategorizované do bronzovej, striebornej a zlatej úrovne.

Nové outfity a rozdielne lokality

Behom príbehu budete môcť odomykať jednotlivé druhy oblečenia, ktoré následne môžete Jasonovi nasadiť. Za každú prejdenú kapitolu obdržíte unikátny outfit napríklad v podobe väzeňskej rovnošaty, alebo stredovekého brnenia. Príbeh zavedie Jasona od Crystal Lake cez väzenie až po zasneženú krajinu, takže nedochádza k stereotipizácii prostredia.

Pri zabíjaní a lovení svojich obetí budete musieť dávať pozor aj na to, ktorou stranou sa k postavám priblížite. Ak nezvolíte útok od chrbta, riskujete útek vystrašených obetí, v prípade policajtov vám hrozí zatknutie. Každá príbehová lokalita disponuje rozdielnymi prekážkami a nástrahami, čím sa pomerne často mení aj spôsob hrania.

Verdikt

Spracovanie známeho pojmu Friday the 13th a postava Jasona Voorheesa naberá v tejto hre úplne iný uhol pohľadu, na aký sme zvyknutí. Príbehová línia brutálneho vraha je zaujímavá a rozdielnosť jednotlivých levelov vás stále niečim prekvapí. V digitálnych obchodoch nájdete mnoho strategických puzzle titulov, no na Friday the 13th: Killer Puzzle sa mnoho z nich ani náznakom nechytá. Hra je zábavná a inštinktívna, pričom v mnohých leveloch zaručene potrápite svoje mozgové závity.

  • Hra Friday the 13th: Killer Puzzle je dostupná zdarma v službách App Store a Steam

[appbox appstore id1297059370]

[appbox steam 795100]

Friday the 13th

Dnes nejčtenější

.