Zavřít reklamu

Bezdrátový reproduktor HomePod se oficiálně prodává pouze na americkém, anglickém a australském trhu. Apple plánuje rozšíření na další velké trhy, a to v průběhu letošního roku. Toto rozšíření se však bude s největší pravděpodobností týkat primárně Německa a Francie. Zmíněné omezení však neznamená, že v současné době není možné HomePod zakoupit i v České republice, případně na Slovensku. Například Alza nabízí reproduktory z anglické distribuce, které po použití adaptéru pro napájení fungují bez problému i u nás. A právě na jeden takový model se nyní podíváme. Do redakce nám dorazil černý HomePod a já se s vámi v následujících řádcích podělím o to, jaké bylo s reproduktorem soužití během posledních dvou týdnů.

Unboxing a první nastavení

Pokud si HomePod koupíte, bezprostředně první kontakt bude s krabicí. Ta vás překvapí zejména dvěma parametry a to jsou váha a velikost. Pokud jste reproduktor nikdy živě neviděli, z propagačních snímků to může vypadat, že jde o poměrně velký kousek hardwaru. Velikost krabice napovídá, že to tak ve skutečnosti být nemusí. O to více překvapující je to, jak je celá krabice těžká. Na svou velikost až překvapivě… Jinak však na krabici není nic neobvyklého.

Unboxing je u Apple produktů obvykle slast a v případě HomePodu tomu není jinak, byť se nějakého zásadnějšího divadélka nedočkáte. Po odsunutí víka krabice se na vás usměje horní část reproduktoru a to je vše. Když ho vyndáte z krabice ven, najdete pod ním srolovaný napájecí kabel, který je příjemně opletený a působí kvalitním dojmem. Na úplném dně krabice se nachází návod, nějaké další papírování a tradiční samolepka nakousnutého jablíčka.

Pokud jste někdy připojovali k některému svému Apple produktu bezdrátová sluchátka AirPods, máte jasnou představu o tom, jak to funguje s HomePodem. Stačí ho jen připojit do zásuvky (v tomto případě za pomoci dodávané redukce pro anglickou zásuvku) a položit váš iPhone vedle. Téměř okamžitě se vám objeví obrazovka s možností připojení a prvotního nastavení. Zde se vyplňují především informace o tom, v jaké místnosti se reproduktor nachází a jaké funkce v něm chcete povolit – například přístup do SMS a osobních notifikací, hlasové ovládání apod. Po krátkém nastavení je hotovo a HomePod je připraven k používání.

Od této chvíle funguje jako samostatná jednotka a jeho ovládání je možné skrze dva, resp. tři způsoby. Buď přes povel „Hey Siri“, nebo přes poklepání na horní ovládací panel, který spustí či pozastaví přehrávání hudby, resp. aktivuje Siri po dlouhém stisknutí. Kromě tohoto ovládacího panelu, na kterém se nachází ještě znaménka + a – pro úpravu hlasitosti, se zde žádných dalších ovládacích prvků nedočkáte. Poslední možností je ovládání reproduktoru přes váš iPhone/iPad/Mac.

HomePod

Zvuk: věrná reprodukce

Nejpodstatnějším faktorem při hodnocení reproduktoru je to, jak dobře hraje. Na webu se za poslední dva měsíce objevilo mnoho recenzí, ve kterých autoři HomePod chválí a já se rozhodně nenacházím v pozici, ze které bych mohl jejich závěry rozporovat. Prostě a jednoduše, HomePod hraje skvěle. To však nutně nemusí vyhovovat každému. Hlavní ideou Applu bylo to, aby byl HomePod schopný zreprodukovat přehrávanou skladbu co nejvěrněji. Jak se nechal slyšet Tim Cook – ideálně tak, jak jí zamýšlel samotný autor. A to se Applu povedlo. Zvukový přednes je přísně neutrální, velice přesný a umožní vám ponořit se do těch nejjemnějších detailů jednotlivých písniček. Neruší přehnaný boost nižšího spektra, na který jsme u většiny klasických reproduktorů zvyklí, stejně jako nedochází ke zkreslení při opravdu vysoké hlasitosti, se kterou mimochodem nemá HomePod sebemenší problém. Vokály vynikají jak v konkurenci s tvrdými kytarami, tak při drum’n’basových aranžích songů od Pendulum. Stejně dobře si HomePod poradí i se symfonickým orchestrem hrajícím slavné filmové melodie.

Během testování jsem nenarazil na žánr, který by reproduktoru nesedl. Fanoušci „basových“ žánrů mohou být neuspokojeni, ale reproduktor s takto referenčním zvukem nikdy extrémně silnými basy disponovat nebude. Aktivní systémy, jež se starají o dynamickou úpravu charakteristiky zvuku, dělají divy a HomePod tak skutečně přehraje v podstatě vše, co po něm budete chtít. Prostorové rozložení jednotlivých tweeterů pak spolehlivě zaplní celou místnost, kde máte HomePod postavený.

Chytré funkce: spousta kompromisů

Hudební produkce však není jediným hodnotícím parametrem, o kterém v tomto případě jde. Obzvláště v momentě, kdy svůj produkt označujete jako „inteligentní“ reproduktor. Uvnitř HomePodu se nachází Siri, a tak by se dalo očekávat, že vše, co zvládne váš iPhone (iPad, Mac…), zvládne i HomePod – opak je však pravdou. Schopnosti Siri jsou v HomePodu značně omezené, byť se zástupci Applu nechali několikrát slyšet, že bude funkcionalita postupně přibývat. HomePod například neumí pracovat s kalendářem, tudíž mu nenadiktujete své schůzky na příští týden a ani se nepodíváte na to, co máte tento týden v plánu. S HomePodem si také nezavoláte, byť psaní SMS zvládá (v anglickém jazyce samozřejmě). Nezeptáte se ho na cestu, neboť nemá přístup k polohovým údajům a mapám. Pokud k těmto nedostatkům přičteme také to, že vlastně funguje jen s Apple produkty, oficiálně podporuje jen Apple Music (z hlediska systémové integrace), nefunguje jako klasický Bluetooth reproduktor či nerozezná více uživatelů, zjistíme, že jsou jeho funkce v podstatně velmi omezené. Obecně špatná kvalita Siri (zejména co se týče schopnost udržet kontext kladených otázek) celkovému hodnocení příliš nepomáhá.

HomePod

Závěr

Pro koho je tedy HomePod určený? V první řadě pro ty, co jsou „až po uši“ v Apple ekosystému. Vlastnictví iPhonu, iPadu či Macu je nutnost, jinak vám reproduktor fungovat nebude. Pokud preferujete Spotify oproti Apple Music, nemá smysl o HomePodu přemýšlet. Dále nesmíte mít problém s angličtinou neboť je to v současné době jediný způsob, jakým se dá s reproduktorem komunikovat (pokud zapomeneme na omezené manuální ovládání z jiných zařízení). Z uživatelského hlediska je třeba překousnout mnoho kompromisů na to, aby HomePod dával smysl. Ze stránky hudební to již tak komplikované není, neboť pokud hledáte kvalitní a pokud možno referenční poslech, reproduktor od Applu vám jej nabízí plnými doušky. HomePod také potěší po vizuální stránce, neboť velmi dobře vypadá a ještě lépe působí na dotek. Měkká tkanina je velmi příjemná a již na dálku je vidět, že se jedna o kus kvalitního a poctivého hardwaru.

V současné podobě na mě HomePod působí jako jakási betaverze produktu, který bude jednou velmi dobrý. Základ ve formě skvělé hudební produkce zde rozhodně je. Po stránce zpracování a materiálu také nemám co vytknout. Funkce a schopností jako takové jsou však omezené a zde je obrovský prostor pro zlepšení. Dobrou zprávou je, že tyto problémy v naprosté většině případů vyřeší softwarová aktualizace. Pokud vám tedy v první řadě jde o hudbu a zbylé funkce jsou v pozadí vašeho zájmu (a zároveň splňujete podmínky zmíněné na začátku předchozího odstavce), jděte do něj, nebudete litovat. Pokud nad pořízením váháte, není nic jednoduššího než počkat. Další funkce dorazí časem, stejně jako se (snad) časem zlepší Siri.

Apple HomePod recenze FB

Dnes nejčtenější

.