Zavřít reklamu

Apple přesně před 12 lety, tedy konkrétně 5. dubna 2006, představil veřejnou beta verzi softwaru Boot Camp, který uživatelům umožňoval spustit operační systém Windows XP na počítačích Mac s procesory Intel. Boot Camp oficiálně dorazil do systému Mac OS X Leopard, který byl představen na vývojářské konferenci Worldwide Developers Conference o několik měsíců později.

iMac Pro:

Společnosti Microsoft a Apple vedly mezi sebou válku kvůli tomu, že systém Windows se nápadně podobal systému používaném na jablečných počítačích. Microsoft sice nezlikvidoval Apple tak, jak se očekávalo, nicméně všem bylo jasné, že Microsoft se stal vítězem z hlediska hlavních operačních systémů. Steve Jobs to sám řekl v rozhovoru pro časopis Fortune v roce 1996, tedy krátce po tom, co se vrátil opět do kalifornského giganta. „Počítačové války skončily,“ řekl Jobs. „Hotovo. Microsoft už dávno vyhrál.“

Do roku 2006 se však věci změnily. Apple se odrazil ode dna, přičemž přístroje iPod a Mac zajistily většinu jeho příjmů.

Příchod softwaru Boot Camp

Apple se díval na Boot Camp jako na způsob, jak oslovit lidi, kteří by mohli provést skok z počítače na Mac. Apple se nechal slyšet, že neplánuje prodej či podporu systému Windows, nicméně zákazníci požadovali, aby mohli spustit systém Windows i na špičkových počítačích od Applu, které začaly používat procesory od Intelu. „Myslíme si, že díky Boot Campu je Mac pro uživatele systému Windows ještě přitažlivější,“ řekl Phil Schiller, senior viceprezident pro celosvětový produktový marketing Applu.

Boot Camp zjednodušil instalaci systému Windows na počítačích Mac s procesory od Intelu a poskytoval jednoduchou grafickou instalační aplikaci, která vás vedla krok po kroku. Bylo tedy snadné vytvořit na pevném disku druhý oddíl pro Windows a nainstalovat ho.

Po dokončení instalace se uživatelé mohli při každém zapnutí Macu rozhodnout, zda spustit Mac OS X nebo Windows.

macbook-pro-2016-fb-7

Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.