Zavřít reklamu

Je tomu jen pár týdnů, co se na světlo světa podíval další z řady patentů od Applu. Zajímavostí ovšem bylo, že se tentokrát týkal MacBooků a naznačoval možnou budoucnost jejich vylepšeného ovládání skrze plně dotykovou klávesnici s podporou haptické odezvy známé z trackpadů a iPhonů. Otázkou zůstalo, jak by takový MacBook vlastně vypadal. Možný design nám ale nyní odhalil student designu Daniel Brunsteiner a musíme uznat, že se mu poměrně povedl.

Už s příchodem MacBooku Pro nám Apple jasně naznačil, jakým směrem se chce v případě notebooků nadále ubírat. Zatímco konkurence vsází především na dotykové displeje, v Applu se rozhodli pro odlišný způsob ovládání pomocí dotyků a vyrukovali s Touch Barem. Nicméně dotykový by v budoucnu nemusel být jenom úzký proužek nad klávesnicí, ale v podstatě celá základna Macbooku pod displejem čítající Touch Bar, klávesnici i trackpad. Důležité je zmínit, že by klávesnice nové generace disponovala haptickou odezvou známou z trackpadů a novějších iPhonů, díky čemuž by přechod z klasických kláves nebyl tak bolestivý.

Největší výhoda dotykové klávesnice by spočívala v adaptaci na aktuálně spuštěné aplikace a na preference uživatele. Podle Applu totiž aktuální fyzické klávesnice zaostávají nad možnostmi dnešních softwarů a uživatel pak nemůže využít jejich plný potenciál. Dotyková klávesnice by se však mohla aplikacím a systému snadno přizpůsobovat a stejně tak by zohledňovala požadavky uživatelů, kteří by si ji mohli minimálně částečně přizpůsobit k obrazu svému, ostatně podobně jako dnešní Touch Bar.

Že inženýři z Applu něco podobného skutečně připravují, naznačuje i předloňská akvizice australského startupu Sonder, který se věnoval vývoji klávesnice s technologií e-ink. Podobnou indícii jsme zaznamenali i v roce 2016, kdy se objevila zpráva, že revoluční klávesnici by měl Apple nasadit do svých MacBooků už letos.

MacBook Pro 2018 Touch FB

Dnes nejčtenější

.