Zavřít reklamu

Plakat na rozlitým mlékem sice můžete, ale určitě bych to nedoporučoval tehdy, kdy je mléko rozlité v klávesnici vašeho MacBooku. To, že MacBook omylem polijeme, se stává i těm nejlepším z nás a bohužel prozatím není MacBook voděodolný. Pokud rozlijete horké kafe, na které jste se celý den těšili, do vašeho MacBooku, ve většině případů to končí nefunkčním zařízením. Pokud ale v takové situaci nebudete panikařit a dodržíte následující kroky, můžete minimalizovat poškození MacBooku a dokonce s ním i možná, když budete mít štěstí, bez problémů pracovat dále.

Samozřejmě také záleží na tom, co rozlijete. Pokud rozlijete čistou vodu, vaše šance na záchranu jsou mnohem větší než případě, kdy do klávesnice vylijete vaječný koňak. V tomto horším případě doporučuji, abyste zbytek obsahu sklenice urychleně vypili. Na MacBook se vám bude, teda alespoň na chvíli, lépe zapomínat.

Zachovejte klid

Nejdůležitější věc je zachovat klid a nepanikařit. Pokud například rozlijete vodu v PET lahvi, zcela jistě se její obsah nevylije celý. Proto lahev co nejdříve otočte tak, aby se voda nedostávala do zařízení. Poté co nejdříve MacBook odpojte z nabíječky.

Po vypojení Macu z nabíječky jej pomocí podržení tlačítka pro zapnutí/vypnutí vypněte. Opět si dávejte pozor na elektrický šok – pokud máte po ruce tužku nebo nějaký nevodivý materiál, určitě si jím můžete pomoct.

V ojedinělých případech se stává, že nastane zkrat a objeví se plameny. V tomto případě musíte oheň co nejdříve uhasit – určitě ale ne další vodou! Musíte použít například hasící přístroj, který je určen pro hašení elektrických zařízení.

Jak zachránit vytopený MacBook

Poté, co odpojíte váš Mac od elektřiny a vypnete jej, můžete se pustit do jeho zachraňování. Stačí následovat tyto kroky, modlit se a mít trochu štěstí.

  1. Po odpojení nabíječky a vypnutí zařízení MacBook otočte vzhůru nohama, aby se co nejvíce kapaliny dostalo ze zařízení ven.
  2. Pokud je to možné, odpojte baterii. Většinou je to možné jen u starších MacBooků, jelikož u novějších modelů se vám to s největší pravděpodobností bez újmy nepovede.
  3. Poté, co z MacBooku vykape co nejvíce vody, si vezměte hadřík, který absorbuje vodu (můžete použít také bavlněný hadřík) a vysušte exteriér vašeho zařízení.
  4. Pokud na to máte nástroje a víte, jak na to, bude nejlepší, když váš MacBook otevřete, abyste ho vysušili i vevnitř. Tato akce samozřejmě poruší záruku, což ale ničemu nevadí, protože už jste ji porušili rozlitím tekutiny. Pokud se ve vnitřnostech MacBooku vyznáte, odpojte baterii, paměti a další hardware až po základní desku, kterou vysušte.
  5. Mezi další krok patří pořádné vyčištění klávesnice, a to hlavně v případě, kdy se vám Mac podaří polít například Coca-Colou nebo jiným sladkým nápojem.
  6. Abyste pomohli ještě rychlejšímu vysoušení zařízení, zapněte topení a položte Mac na něj. V žádném případě se ale nesnažte MacBook upéct v troubě, tím mu doopravdy nepomůžete.
  7. Dále můžete váš MacBook položit blízko větráku, což taktéž pomůže rychlejšímu vysoušení kapaliny.
  8. Po dokončení těchto kroků váš MacBook vezměte a položte jej do krabice s neuvařenou rýží. Rýže totiž skvěle absorbuje vodu, což je věc, kterou momentálně nejvíce potřebujete.
  9. Pokud doma nemáte rýži, můžete se chopit tzv. „silica pytlíků“. To jsou takové ty pytlíky plné gelových kuliček, které naleznete například při zakoupení nových bot. Gelové kuličky uvnitř pytlíků jsou stejně jako rýže skvělými absorbanty vlhkosti.
  10. Po dvou dnech, kdy jste nechali váš Mac sušit, se jej můžete pokusit znovu zapnout. Nyní je to loterie – buď se budete po zapnutí MacBooku radovat a nebo budete prostě a jednoduše plakat.

Pokud se váš Mac bez problému zapne, doporučuji vám, abyste si co nejdříve udělali zálohu celého systému. I přes celkové vysušení celého zařízení se může objevit koroze a nebo jakékoliv další problémy, které můžou vést k nesprávné funkčnosti Macu. V případě, že se váš jablečný miláček nezapne, nezbývá vám už asi nic jiného, než jej hrdě pochovat.

MacBook voda

Dnes nejčtenější

.