Zavřít reklamu

Není to tak dávno, co svět obletěl skandál s vadnými procesory mnoha výrobců, které obsahovaly závažnou bezpečnostní chybu, kvůli které se mohli hackeři do počítačů, tabletů či telefonů dostat a získat citlivá data. A jelikož byl nejvýraznější osobností celé kauzy americký Intel, jehož procesory byly postiženy chybami Spectre a Meltdown nejspíš nejvíce, svou chybu si pravděpodobně solidně odskáče.

Server ArsTechnica si na Intel pár týdnů po utichnutí celé kauzy posvítil, aby zjistil, jak se nyní společnosti daří. Zrovna dvakrát do zpěvu jí však podle jeho zjištění není. Na Intel bylo totiž kvůli vadným procesorům podáno na dvaatřicet žalob od nespokojených zákazníků. Jejich rozhořčení však nepramení jen z toho, že se chyba objevila, ale hlavně z toho, jak o ní dal Intel světu věděl. Podle většiny z nich bylo totiž oznámení celého problému ze strany Intelu poměrně zvláštní a nečestné. Výrobce procesorů totiž zprvu chybu nikterak nedramatizoval a prezentoval jí spíše jakožto menší problém, ze kterého se však vyvinul během pár hodin či dní po zkoumání odborníků problém nedozírných rozměrů.

Není to však jen zvláštní chování Intelu, co zvedá mnoho lidí ze židle. Velkým problémem je totiž pro mnohé i oprava chyb, která snižuje u mnoha počítačů, tabletů či telefonů v určitých procesech jejich výkon, což může mnohým uživatelům působit značné problémy. Útěchou pro nás však může být alespoň to, že Apple ve svých produktech pokles výkonu po vydání bezpečnostní aktualizace takřka nezaznamenal.

V tuto chvíli není zcela jasné, jak se Intel k žalobám postaví a zda se rozhodne celý problém rozseknout skutečně až u soudu, či zda se s žalobci nepokusí dohodnout na mimosoudním vyrovnání. V tuto chvíli je však jasné, že pro něj není ani jedna z variant tím pravým ořechovým. Za chyby se však platí, tomto případě doslova.

logo Intel

Dnes nejčtenější

.