Zavřít reklamu

Bývá nepsaným pravidlem, že se nově představené iPhony stanou v posledním čtvrtletí daného roku mezi jablečnými uživateli obrovským hitem a ti z velké části kupují právě ty. Loňské modely však toto pravidlo lehce porušují. Ačkoliv nemůžeme rozhodně říci, že by se prodávaly špatně, minimálně v USA o ně nebyl ve čtvrtém čtvrtletí takový zájem, jaký o nové iPhony obvykle bývá.

Již po prvních týdnech prodejů iPhonů 8 a 8 Plus jsme slyšeli od mnoha analytiků, že jsou jejich prodeje poměrně mizerné a pro Apple budou velkým zklamáním. Velkou vzpruhu měl do této zápletky vnést až iPhone X, na který mnoho uživatelů čekalo a na který jablečná společnost spoléhala jako na produkt, který by jí měl pomoci lámat prodejní rekordy. I tento plán se však zdá s ohledem na nová čísla prodejů z USA jako neúspěšný.

Výzkumná agentura CIRP se na prodeje loňských modelů ve čtvrtém čtvrtletí v USA detailně zaměřila a zjistila, že představovali celkem 61 % všech prodaných iPhonů v tomto období. To je sice poměrně dobré číslo, oproti loňskému roku si však Apple ve své domovině o 11 % pohoršil. “Sedmičky” totiž táhly uživatele modelů 6s a starších o něco více.

Ačkoliv je pro Apple tento fakt do jisté míry nepříjemný, nejspíš jej sám očekával. Zlevněním předloňských iPhonů 7 a 7 Plus totiž velmi potěšil všechny své zákazníky, kterým se nechtělo platit třicet tisíc korun za iPhone X a iPhone 8 se jim zdál co do výbavy od předloňského modelu nerozeznatelný a navíc výrazně dražší. Právě kvůli tomu tak byl iPhone 8 odsunut spíše od ústraní.

Velké displeje táhnou

Krom neslavných prodejů loňských iPhonů v USA zjistili výzkumníci i další poměrně zajímavý fakt a to sice ten, že obliba “pluskových” verzí neustále roste. Klasické 4,7” varianty či dokonce menší 4” jsou mezi uživateli sice pořád velmi oblíbené, netvoří však již tak výraznou skupinu. 5,5” modely totiž tvoří celých 30 % všech prodaných iPhonů za minulé čtvrtletí, dalších 20 % pak tvoří prodeje 5,8” iPhonu X a 50 % si mezi sebou rozdělují modely s 4” a 4,7” obrazovkou.

Apple si je samozřejmě obliby velkých displejů moc dobře vědom a podle mnoha světových analytiků se proto chystá své zákazníky v tomto roce potěšit hned trojicí iPhonů disponujících velkým displejem. Dočkat bychom se měli iPhonu s 5,8”, 6,1” a dokonce i 6,4” či 6,5” displejem. Všechny tyto modely by měl Apple samozřejmě vyrobit po vzoru letošního iPhonu X, čímž by jim zajistil dobrou kompaktnost. Právě letošní 5,8” model je totiž velikostně se 4,7” modelem velmi podobný. Dá se tedy předpokládat, že ani iPhone s obřím 6,5” displejem by nebyl žádnou obří plácačkou, nýbrž telefonem o velikosti nynějších iPhonů Plus.

Uvidíme, jak se tedy budou prodeje loňských iPhonů dařit i nadále. Pokud však bude zákaznický zájem o tyto modely upadat přesně tak, jak mnozí analytici předpovídají, nejspíš na ně Apple zrovna v dobrém vzpomínat nebude.

Iphone se 2 fb

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.