Zavřít reklamu

V následujících řádcích se vrátíme do roku 2015, kdy se v americkém Park City konal filmový festival Stundance. Pozornost technologických médií tehdy upoutal režisér Sean Baker se svým filmem Tangerine, který vyprávěl příběh transsexuální prostitutky (respektive prostituta), která se snaží během Vánoc najít pasáka, jenž jí zlomil srdce. Ovšem pro technologická média bylo mnohem zajímavější, že byl celý film natočený pouze na iPhonech, konkrétně na iPhonech 5s, neboť měly v té době nejpokročilejší kameru.

Film byl pořízen na tři iPhony 5s, přičemž jeden z nich nyní najdete v Muzeu akademie ve Spojených státech. Baker prozradil, že tým používal vedle třech iPhonů ještě externí doplňkové objektivy a stativy. K natáčení nepoužíval nativní aplikaci Kamera, ale využil aplikacei FiLMiC Pro, kterou koupil za 8 dolarů v App Storu. Režisér řekl, že se tak mohl bez jakýchkoliv problémů rychle pohybovat a zachycovat scény z různých úhlů, což by se mu s klasickými velkými kamerami nedařilo tak rychle.

Navíc natočení filmu na iPhonech vyšlo mnohem levněji, a tak produkční tým mohl více peněz utratit na ostatní náklady spojené s natáčením filmu, například za pronájem míst. Pokud jde konkrétně o iPhony 5s, kterými byl Tangerine natočen, jeden Baker prodal, aby zaplatil nájem, a další dva si nechal. Potom se rozhodl, že jeden ještě daruje muzeu.

Tangerine není první instance, u něhož profesionálové použili pouze iPhone namísto kamer. Dokonce samotný Apple natočil na iPhonech některé své reklamy. I přesto Tangerine zůstane prvním filmem, který byl natočen iPhonem. Apple od té doby výrazně vylepšil fotoaparáty na svých iPhonech, takže dnes nás už ani nepřekvapí, že se používají k natáčení reklam a filmů. V roce 2015 se však jednalo o raritní záležitost.

iPhone 5s

Zdroj: BGR

Dnes nejčtenější

.