Zavřít reklamu

Minulý týden jsme vás informovali, že se může vaše stárnoucí baterie podepsat krom výdrže iPhonu i na jeho výkonu. Ten je totiž podle mnoha uživatelů redditu baterií velmi ovlivněn a po její výměně vyletí raketově vzhůru. Pokud jste si však doposud mysleli, že se jedná o hloupost a výkon není baterií vůbec ovlivněn, vyvedeme vás z omylu.

Zajímavá diskuze o výkonu souvisejícím s baterií, která obletěla snad celý svět, se dostala i k zakladateli Geekbench Johnu Poolovi. Ten se rozhodl tuto problematiku důkladně prozkoumat a pokusit se tvrzení některých uživatelů z redditu potvrdit či vyvrátit.

Záměr Applu?

Výsledky Poolova testování jsou opravdu zajímavé. Při testu, ve kterém použil iPhone 6s a 7, na kterých měl nainstalován iOS 10.2.0, 10.2.1 a 11.2.0 (a u iPhonu 7 i 11.1.2), se totiž domněnky z redditu částečně potvrdily. Výkon iPhonu je totiž ovlivněn jak stárnoucí baterií, tak i příchodem nových systémů, které iPhone skutečně částečně zpomalují. Zajímavé je, že snižování výkonu se netýká jen starších iPhonů s déle sloužící baterií. I loňský iPhone 7 totiž začal při testu vykazovat snižování výkonu, který je zapříčiněn právě aktualizací systému. Poměrně výrazný pokles nastává u aktualizace iPhonu 7 na iOS 11.2, který výkon jablečného telefonu lehce snižuje. Snížení je víceméně shodné s poklesem výkonu iPhonu 6s po aktualizaci na iOS 10.2.1.

Testování jednotlivých systémů na iPhonu 6s a iPhonu 7:

Teorie některých jablečných uživatelů, kteří tvrdí, že se Apple snaží příchodem nových verzí iOS postupně zpomalovat staré modely a nutit tak své uživatele ke koupi nového modelu, tak mohou být ve výsledku skutečně pravdivé. Je však též možné, že to Apple úmyslně nedělá a jeho systém se mu “pouze” skutečně nedaří vyladit tak, aby běžel bez větších problémů na všech jeho podporovaných iPhonech. Řešení snižujícího výkonu je však poměrně snadné. Stačí svá stará jablečná zařízení neaktualizovat na nové verze systému a baterii telefonu ve chvíli, kdy začne pomalu dosluhovat, vyměnit za novou. Novinky, které nové operační systémy přináší, si sice neužijete, zůstane vám však plynulý a neustále výkonný telefon.

iPhone 6s Touch ID home button FB

Dnes nejčtenější

.