Zavřít reklamu

Ačkoli loni povýšila základní kapacita iPhonů na 32 GB a letošní modely dokonce startují s 64GB úložištěm, tak se stále najdou uživatelé, kteří na svém iPhonem bojují s místem pro fotografie, hudbu či filmy. I když telefony od Applu už od svého vzniku nepodporují microSD karty, je i tak možné úložiště iPhonů rozšířit. Jednou z možností jsou například speciální flashdiky s Lightning konektorem a jedním z příkladných zástupců je i iKlips Duo, na který se dnes podíváme.

Designem flashdisk neurazí, spíše naopak. Tělo je zhotoveno z hliníku, což mu dává jakýsi šmrnc prémiovosti. Spodní strana a konektory jsou chráněny gumovým obalem, který lze samozřejmě sundat, a na jehož jednom konci se nachází očko pro případné uchycení na klíče. Jak už jsem naznačil, konektory jsou tu dva – kromě již zmíněného Lightningu se na flashce nachází i klasické USB (a to rovnou ve verzi 3.1) pro připojení k počítači

Potěší i certifikace Made for iPhone, která nám dává jistotu, že je flashdisk se zařízením od Applu plně kompatibilní. iKlips Duo podporuje také formát exFAT, který umožňuje ukládat soubory větší jak 4 GB, což přijde vhod především v momentě, kdy si na něj chcete nahrát nějaký větší, kvalitnější film. Rychlost čtení přes USB 3.1 dosahuje k hodnotě až 130 MB/s, zapisování probíhá rychlostí okolo 20 MB/s. Je ale důležité podotknout, že vlastním základní 16 GB model a že iKlips Duo s vyšší kapacitou je i znatelně rychlejší, především pak zápis. Skrze Lightning je se dostáváme na hodnoty okolo 30 MB/s při čtení a 20 MB/s při zápisu, tedy alespoň to tvrdí výrobce na oficiálních stránkách.

iKlips Duo speed USB

Aplikace iKlips

Nedílnou součástí flashdisku je aplikace iKlips, bez které by Duo na iOS zařízeních vůbec nefungoval. Aplikace je opravdu povedená. Je lokalizovaná do češtiny i slovenštiny, podporuje 3D Touch, Touch ID a nabízí spoustu zajímavých funkcí od správy souborů přes stahování videí z YouTube a Vimeo až po zaheslování souborů. Pojďme si ji tedy podrobněji představit.

Správa souborů

Aplikace funguje hlavně jako správce souborů. Umožňuje je tak kopírovat, přesouvat, mazat, rozdělovat do složek a klidně i sdílet na iCloud Drive, Dropbox, Disk Google nebo OneDrive. Po připojení flashdisku pracujete v aplikaci dohromady se třemi různými úložišti – úložiště telefonu (fotografie, videa a skladby), úložiště aplikace a úložiště samotné flashky. Mezi těmi můžete soubory libovolně přesouvat, což znamená i to, že si lze z telefonu na flashdisk uložit všechny fotografie a videa, čímž si v něm uvolníte místo. Kopírovat z telefonu lze i skladby z aplikace Hudba, ovšem jen ty, které si do něho sami přidáte přes iTunes. Skladby z Apple Music nebo iTunes Store tak pochopitelně kvůli ochraně kopírovat nelze.

Záloha

Aplikace ale neslouží jen pro jednoduchou správu souborů. Propracované jsou i funkce zálohování. Z telefonu lze jedním kliknutím na flashdisk zálohovat fotografie, kontakty i kalendáře. K tomu je ale možné zkopírovat i fotografie z vlastního Facebook profilu a Instagramu nebo poznámky z Evernote. Opravdu hodně užitečnou funkcí je pak nástroj na stahování videí z YouTube a Vimeo, které si můžete uložit na flashku nebo dokonce i přímo do telefonu do galerie, kde máte všechna ostatní videa pořízená iPhonem. Je ovšem nutné podotknout, že videa lze stahovat jen tehdy, kdy je k zařízení flashdisk připojený. Za zmínku pak stojí také integrovaný záznamník a fotoaparát, ze kterých se záznamy a fotografie ukládají automaticky na disk a nezabírají vám tak zbytečně místo v iPhonu.

Touch ID a šifrování

Na závěr by byl hřích nevyzdvihnout podporu Touch ID, šifrování souborů a zaheslování celého flashdisku. V nastavení je možné aktivovat, aby se do aplikace dostal skutečně jen člověk znalý předem určeného hesla nebo s načteným otiskem v iPhonu.

Dále je možné si zaheslovat celý flashdisk. Zde ovšem nastává problém při použití s PC nebo Macem, protože flashdisk je možné odemknout jen přes iOS aplikaci iKlips. Po připojení k počítači se tak flashdisk chráněný heslem vůbec nezobrazí, proto tuto funkci doporučuji používat skutečně jen v případě, jestliže hodláte flashku připojovat jen k iOS zařízení.

Třetí úrovní zabezpečení je zašifrování souboru nebo rovnou celé složky (zašifrují se všechny soubory ve složce najednou). Skvělé je, že soubory jsou zašifrované i na počítači, tudíž se k nim skutečně nikdo nedostane. Na PC i Macu lze soubory dešifrovat (a tím zobrazit jejich obsah) pomocí speciálního nástroje, který si na flashdisk stáhnete přímo v i OS aplikaci. K dešifrování je samozřejmě potřeba znát heslo, které si v aplikaci předem určíte. Bez hesla se k souborům nikdo nedostane.

Závěr

Pokud na svém iPhonu nebo iPadu bojujete s místem nebo se rádi koukáte přes iPhone/iPad na filmy či seriály, pak je flashka iKlips Duo pro vás to pravé. Sám ji používám už více jak půl roku a i když ji samozřejmě nevyužiji každý den, tak už mi kolikrát přišla vhod. Většinou si na ni jen v rychlosti přetáhnu z počítače epizodu seriálu a pak jen v autobuse píchnu flashdisk do iPhonu a hned se dívám. Menší nevýhodou je ale větší spotřeba baterie, když telefon musí neustále flashdisk napájet ačíst z něho informace.

Pochvalu si zaslouží i aplikace, která se povedla. K její naprosté dokonalosti už chybí jen nadstandardní funkce v podobě konvertoru, který by uměl stažená videa z YouTube převést rovnou na MP3. I tak je ale možnost stahovat si přes ni YouTube videa více než užitečná, jelikož si je pak můžete zhlédnout někde na cestě, aniž byste si plýtvali drahocenná mobilní data. Podobně se hodí i schopnost její zaheslovat si soubory, ke kterým chcete mít přístup jenom vy.

iKlips Duo FB

Dnes nejčtenější

.